Gardar

Gardar - en fælles nordisk supercomputer

Fra 2012 til 2015 var DeiC involveret i en fælles nordisk supercomputer, Gardar, der var placeret på Island. Nedenfor følger præsentationen fra det daværende websted for DeiC. Vær opmærksom på, at det er historisk materiale, og at oplysningerne ikke er gældende længere.


Danmark, Norge og Sverige er gået sammen om at etablere en fælles supercomputing facilitet på Island.

Dansk

Supercomputere

Supercomputere anvendes blandt andet inden for såkaldt High Performance Computing (HPC). De kan anvendes inden for alle forskningsområder: En supercomputer kan finde de genetiske sammenhænge, der giver kræftsygdomme - og måder at kurere dem. Finde de data, der kan advare om katastrofale vejrsituationer, så følgerne kan mindskes. HPC kan finde mønstre i litterære værker, analysere store mængder af data fra internettet og meget mere. HPC finder strukturer i data og giver nye forskningsresultater.

Dansk

Stående invitation til brugere som ønsker ressourcer på Gardar computeren

Dansk

GardarDeiC har en andel af computeren Gardar, der står på Island.

Gardar (nhpc.hi.is), er et cluster af 288 nodes, hver med 2 Intel Xeon CPUer (2.53GHz), der hver har 6 cores, således at de ialt 3456 cores giver en teoretisk ydeevne på 35TFlops. Der er 24Gbytes RAM pr. node.

Operativsystemet er linux/ROCKS og måden at bruge anlægget på er den helt traditionelle at man logger ind med ssh på en login-node, og derfra submitter batchjobs via TORQUE køsystemet.

Test Gardar computeren på Island

Dansk

DeiC har andel i computeren Gardar på Island. Læs mere på nhpc.hi.is og i artiklen "Fælles HPC facilitet på Island".

Indtil der kommer et egentligt kald til ansøgninger senere på året, kører den danske del af Gardar-clusteret på Island i test.

I denne testperiode, som vi regner med varer året ud, vil vi blandt de interesserede grupper prioritere efter følgende kriterier:

Keywords: 

Supercomputeren Gardar medvirkende til nye forskningsresultater

Dansk

Af Lene Rybner

Ved åbningsceremonien til supercomputeren Gardar i Island udtalte Martin Bech sig til Version 2 ”I nogle typer forskning er det helt banalt sådan, at med større beregninger har man mulighed for at gøre flere og større opdagelser. Så vi får altså mulighed for at gøre opdagelser, vi ellers ikke ville have gjort.”

Keywords: 
Abonnér på RSS - Gardar