Gå til hovedindhold

Nyt projekt skal lette danske forskeres adgang til europæiske supercomputere

Gennem deltagelse i EPICURE projektet, vil DeiC sikre, at danske forskere, som bruger EuroHPCs supercomputere, får adgang til omfattende support fra et bredt netværk af Europas førende HPC-eksperter.
Af
13/03/2024 12:03
Billede
EPICURE gruppefoto
Foto: Privat

EuroHPC Joint Undertaking er et fælles initiativ mellem EU og de europæiske lande, der arbejder for at sikre europæiske forskere adgang til HPC-regnekraft i verdensklasse. Og med installation af tre pre-exascale, fem petascale og to kommende exascale supercomputere har europæiske forskere nu adgang til anlæg, der kan konkurrere med topmodellerne globalt. Værtsinstitutionerne for disse supercomputere slår sig nu sammen i et nyt fireårigt projekt, som skal styrke den faglige support på tværs af de europæiske anlæg.

Styrkelse af Support: Fra Helpdesk til Avanceret Niveau

"Med EPICURE-projektet ønsker vi at styrke den faglige support, og maksimere udnyttelsen af ekspertkompetencer i Europa. Formålet er at etablere en effektiv organisation, som kan lette vidensdeling og målrettede udviklingsinitiativer og at oprette en samarbejdsstruktur som kan sikre support på tværs af anlæggene," Rune Gamborg Ørum, projektleder, DeiC

Indtil nu har den ydede support primært fokuseret på løsning af operationelle problemer. EPICURE projektet har til formål at sikre brugerne hjælp på et avanceret niveau og at sikre, at de kan skifte problemfrit mellem de forskellige anlæg på trods af systemers forskellige arkitektur.

EPICURE-projektet vil tilbyde en bred vifte af tjenester, herunder kodeaktivering og skalering, ydelsesanalyse og benchmarking samt kodeoptimering. Det vil blive opnået gennem et samarbejde mellem de deltagende partnere, der vil bidrage med deres ekspertise inden for HPC-drift og -support. Der vil også være fokus på træningsaktiviteter og hackathons for at fremme vidensdeling inden for områder som portering, optimering, parallelisering og GPU-programmering.

Øget tilgængelighed og brugervenlighed

Fra DeiCs side understøtter EPICURE projektet det strategiske mål om at gøre HPC tilgængeligt for forskere på tværs af faggrænser og erfaringsniveauer. Af denne grund har DeiC en ambition om igennem EPICURE at implementere mulighederne for brug af containere og Cotainr (Link: https://cotainr.readthedocs.io/) som det kendes fra LUMI, som standard på tværs af alle EuroHPC anlæggene for at sikre tilgængelighed og brugervenlighed.

"Vi håber, at EPICURE projektet vil gøre det lettere for vores brugere at tage springet fra et nationalt HPC-system til et hvilket som helst af EuroHPC supercomputerne. Vi håber, at EPICURE vil sikre retningslinjer, træning, værktøjer og general støtte, som gør det let for brugerne at vælge det rigtige EuroHPC anlæg til en bestemt opgave og gør det nemt at komme i gang med opgaven på den supercomputer." Christian Schou Oxvig, HPC specialist, DeiC.

EPICURE-projektet (High-level specialised application support service in High-Performance Computing) involverer 16 partnere og ledes af CSC - IT Center for Science.

Læs mere om EPICURE her.

Læs mere om EuroHPC samarbejdet her.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Rune Gamborg Ørum: rune.oerum@deic,dk

EPICURE er et forsknings- og innovationsprojekt finansieret af European High Performance Computing Joint Undertaking.