Aarhus Kommune åbner for eduroam

Aarhus Kommune har sammen med Aarhus Universitet åbnet for eduroam i Smart Aarhus-nettet.

Studerende og ansatte på videregående uddannelser kan fremover gå trådløst på internet i Aarhus, når de er på biblioteket, er til koncert eller afleverer børn i skole. De skal ikke gøre noget ekstra, men kommer automatisk på nettet, når det er i nærheden, på samme måde som på deres uddannelsesinstitution.

Det er resultatet af, at Aarhus Kommune sammen med Aarhus Universitet har fået åbnet for eduroam i Smart Aarhus-nettet, som er et borgervendt trådløst internet, der findes i kommunens bygninger.

Niels Højberg er stadsdirektør i Aarhus Kommune og formand for det regionale Smart Aarhus-partnerskab. Han glæder sig over den lette netadgang for studerende:

”Aarhus er og bliver en studieby. Det er de kloge hoveder, der er magneten for både virksomheder og kulturliv i vores digitale videnssamfund, og det skaber vækst og velstand, ikke bare i Aarhus, men i et stort opland,” siger han og tilføjer: ”Aarhus Universitet er en integreret del af byen, ikke bare fysisk, men nu også digitalt.”

Den nye mulighed gælder også for internationale studerende. Eduroam er nemlig et internationalt samarbejde blandt uddannelsesinstitutioner i 74 lande verden over.

Eduroam giver sikker trådløs adgang på alle institutioner, der er medlem. Hver bruger kobles på via godkendelse fra sin egen uddannelses­institution, hvorefter der er fri Wi-Fi-adgang på alle deltagende institutioner i ind- og udland.

Hægter by og universitet sammen

Berit Eika er prorektor for uddannelse på Aarhus Universitet. Hun glæder sig over, at universitet og by bliver hægtet digitalt sammen, også for udenlandske studerende og forskere:

”Vi lever i en globaliseret og digital verden. Det her er et meget enkelt og stærkt budskab: Velkommen! Med cirka 50.000 studerende og ansatte er universitetet en væsentlig del af livet i byen – og det er udbredelsen af eduroam med til at sætte en digital streg under,” siger Berit Eika.

Hidtil har eduroam i Danmark været begrænset til uddannelses­institutioner, primært på universitetsniveau. Med aftalen med Aarhus Kommune og andre kommuner bliver eduroam tilgængelig uden for uddannelsessektoren. Tidligere har også Lyngby-Taarbæk Kommune åbnet for eduroam.

”Konnektivitet og infrastruktur er vigtig både på uddannelsesinstitutionerne og uden for dem, hvad enten vi taler forskning eller uddannelse. Den fleksibilitet og mobilitet leverer eduroam på dansk og internationalt plan,” siger Børge Obel, der er formand for DeiCs bestyrelse.

Den nye service blev lanceret den 1. juni 2015 af borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard, ved åbningen af Internet Week Denmark, en femdages digital fagfestival med over 100 arrangementer. Internet Week Denmark er også et Smart Aarhus initiativ.

Læs mere

Pressemeddelelse fra Aarhus Kommune

Lyngby-Taarbæk kommune åbner for eduroam