DTU

Cloud lader forskere bygge deres egen virtuelle supercomputer

Brugerne af supercomputeren Computerome kan nu konstruere en virtuel supercomputer skræddersyet til deres egne behov. Ny cloud-løsning giver mulighed for at flytte beregninger ud til data.

”En forsker kan definere sin egen supercomputer med et bestemt antal CPU-kerner, en vis mængde memory og lager. Dermed kan forskeren optimere sit setup til det problem, der skal løses. Og den virtuelle computer kan tilpasses undervejs, hvis der bliver brug for det,” fortæller Peter Løngreen fra Center for Biological Sequence Analysis ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU CBS).

Dansk

Supercomputerens fremtid handler om software og mennesker

Nye grupper forskere vil anvende supercomputere til nye typer opgaver. Det stiller nye krav til supercomputerne og hvordan vi administrerer dem – krav som kun kan løses med en kombination af software og nye kompetencer hos medarbejderne.

Det mener Kristian Kristensen og Bernd Dammann fra DTU’s Computing Center (DCC), der omfatter et HPC-kompetence- og driftscenter (High Performance Computing). Her står de blandt andet for at administrere 13 lokale HPC-installationer på DTU.

Dansk

Forskere modellerer todimensionalt vidundermateriale i supercomputer

Grafen er det tyndeste materiale, vi kender: Det er kun et atom tykt. I forhold til vægten er grafen 200 gange stærkere end stål. Det kulstofbaserede materiale er fremragende til at lede både varme og strøm.

Men vi ved endnu meget lidt om det ultratynde vidundermateriale. Til at blive klogere på det kan forskerne gå to veje: Praktiske eksperimenter og simulering via modeller. Danske forskere går begge veje.

Dansk
Abonnér på RSS - DTU