Gå til hovedindhold

Hvordan kan din forskning understøttes digitalt?

Den første august indledes en national undersøgelse målrettet danske forskere, som skal give indblik i forskningens behov for anvendelse af digitale ressourcer.
Af
26/06/2014 10:06

Målet er at gøre det lettere at levere kvalificerede løsninger. Undersøgelsen udføres af DeiC i samarbejde med DIGHUMLAB.

Både DeiC og DIGHUMLAB har til formål at fremme den digitalt baserede forskning i Danmark. Hvor DIGHUMLAB især skal koordinere viden om digitalt baseret forskning indenfor Humaniora skal DeiC levere rådgivning og e-infrastruktur (computing, datalagring og netværk) til hele forskningsverdenen.  Målet med undersøgelsen er at få input til en kvalificeret diskussion om, hvordan de to organisationer bedst muligt kan imødekomme forskningens behov inden for anvendelse af digitale ressourcer (eScience).

Undersøgelsen henvender sig til alle forskere indenfor alle fagområder og skal især identificere den enkelte forskers/forskningsgruppes behov for at: 

  • Trække på ressourcer til håndtering af store datamængder
  • Bevare og dele forskningsdata
  • Styrke egne kompetencer indenfor digitale metoder og datahåndtering

Der vil blive udsendt invitationer til deltagelse direkte til de enkelte forskere, i det omfang vi har deres emailadresser, men skemaet kan også nås via deic.dk og dighumlab.dk. Det digitale spørgeskema vil være tilgængeligt fra starten af august.

Fra formodning til kvalificeret grundlag 

I dag baseres forskningen mere end nogensinde på digitale data, som kan indsamles (fra måleapparater, simuleringer, tekster og sociale medier osv.), beskrives, og analyseres af den enkelte forsker og deles med andre. Det digitale har medført nye måder at bedrive forskning på – nye objekter, nye forskningsspørgsmål, nye metoder og nye samarbejdsformer er kommet til. 

Nogle forskningsområder har længe forholdt sig til digitale data og big data (ustrukturerede data). På andre områder har fx digitaliseringen af kulturarvsarkiver ført til et endnu større behov for at analysere digitale objekter. Derfor er der også et stigende behov for at kunne langtidssikre og dele digitale forskningskilder og data.

Vi kender ikke det fulde omfang af og variationen i den digitalt baserede forskning. Vi ved imidlertid, at der på tværs af discipliner mangler løsninger på en række fælles problemstillinger vedr. håndtering af data, udnyttelsen af digitale ressourcer samt udbygning af forskeres egne kompetencer.

Vi ved også, at gode kompetencer og digitale ressourcer er en forudsætning for at digitalt baseret forskning kan løfte sig til et højere niveau. Eksempelvis kan automatiserede analyser meget hurtigt bringe forskningen meget langt.

Fra oldtidsærkæologi til HPC 

Et særligt mål er at identificere konkrete forskningsprojekter med potentielle behov for at trække på den viden og de ressourcer DeiC og DIGHUMLAB enten allerede stiller til rådighed eller kan medvirke til at udvikle. 

Et godt eksempel på forskningsunderstøtning finder man hos oldtidsarkæologerne, som er kommet i gang med at anvende HPC-løsninger med rådgivning fra DeiC. Takket være PhD-stipendiat Matteo Pilatis henvendelse til DeiC arbejdes der nu på dels at lave 3D-modeller i højere opløsning og dels at forbedre datatransmissionen til udgravningssteder. På sigt betyder den forbedrede transmission, at der kan laves 3D-modelleringer direkte ved udgravningerne, fordi store datamængder hurtigere kan sendes ind til processering i supercomputeren og returneres til forskerne i marken.
Tegning: Matteo Pilatis - Fra oldtidsarkæologi til HPC

Kontakt

Hvis du har spørgsmål til undersøgelsen, er du velkommen til at kontakte medlemmerne af den udførende arbejdsgruppe. 

Projektleder Helle Meldgaard, DeiC, helle.meldgaard@deic.dk, mobil 31208931

Projektleder Bente Larsen, DigHumLab, blarsen@dac.au.dk, mobil 30587822

Professor Brian Vinter, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet, vinter@nbi.ku.dk

Spørgeskema og tidsplan

Undersøgelsens digitale spørgeskema vil blive tilgængeligt i begyndelsen af  august. De indsamlede data vil blive tilgængeliggjort i midten af november 2014 og vil kunne rekvireres hos projektlederne. Surveyet kvalitetssikres af Humanomics Research Centre, der også står for dataindsamling, se mere her: mapping-humanities.dk