40 Gbit/s test landet rundt på Forskningsnettet

Af Anonym , 13/06/12

Af Martin Bech

Lige for tiden bruger Fotonik på DTU Forskningsnettets optiske nationale ring som testbed til at køre 40Gbit/s afprøvninger af nogle forskellige transpondere.

Det drejer sig om nogle transpondere som Fotonik har lånt af TDC af mærkerne Transmode og Ciena. De kører så de 1154km hele vejen rundt i ringen fra Lyngby til Lyngby via Aalborg i en alien wavelength på kanal 55. Eksperimentet går bl.a. ud på at variere på niveauerne på denne kanal og nabokanalerne (kaldet 54.5 og 55.5) hvor vi bruger vores sædvanlige Alcatel 10G transpondere, og finde ud af hvor meget 40G forbindelsen forstyrrer de omliggende kanaler og omvendt. Dette er vigtigt at få afprøvet, da det ikke er alle 40G transpondere, der har lige let ved at holde sig inden for de 50GHz båndbredde som en DWDM-kanal udgør.

Den ansvarlige for forsøgene hos Fotonik er erhvervspostdoc Anna Manolova Fagertun. Projektet sponseres af Højteknologifonden (http://hoejteknologifonden.dk/).

Når Forskningsnettet er testbed for den slags forsøg er vi meget påpasselige med at gøre hvad vi kan for at det ikke går ud over produktionstrafikken. Vi har således et stort spring ned til de bølgelængder vi kører produktion på (kanal 27.5-43.5) og vi varierer kun niveauerne med 1dB ad gangen for at sikre at mætninge eller andre problemer fanges før det har konsekvenser.

Ud over at bære produktionstrafikken rundt til jer alle sammen, er det også en del af Forskningsnettets formål at være testbed for dem, der forsker i netværk og derfor er vi altid glade for den slags samarbejder.
Som driftsorganisation i DeiC, lærer vi også af den slags forsøg og vi har mulighed for at finde problemer og begrænsninger forud for at vi senere skal opgradere produktionstrafikken til højere hastigheder.

Forsøgene er stadig i gang, og vi håber at kunne henvise til resultaterne når de foreligger på et tidspunkt.

Relaterede nyheder

Relateret indhold