Gå til hovedindhold

Net til vindmøller

Af
13/08/2013 09:08

Af Jan Ferré, chefkonsulent Netdrift

Selv om det normalt ikke er positivt ment, når man omtaler at politikere træffer beslutninger 'som vinden blæser', så er det nok ikke så galt, når det drejer sig om DTUs forsøgsstation i Østerild. En smuk klitplantage midt i et område, der i forvejen er domineret af vindmøller.

Set fra et DeiCs synspunkt kunne placeringen dog ikke være meget værre! Der er langt til nærmeste forskningsnet-tilslutningspunkt - og langt betyder først og fremmest dyrt. Så når DTU beder DeiC om at levere en gigabitforbindelse hjem til Risø, så griber vi ikke bare til bestilling af nye fibre.

Heldigvis har UC Via et veludbygget fibernet i nærheden - og efter grundige overvejelser er UC Via og DeiC blevet enige om, at DeiC overtager UC Vias fibre, og at UC Via bliver den første og vigtigste institution på disse fibre. Hermed får DeiC adgang til at udbygge i et område, der tidligere blev betragtet som et tomt område på kortet. (Hvad forskningsnet angår, red.)

Første aktivitet ud over at sikre UC Vias fortsatte drift har været etableringen af DTUs gigabitforbindelse fra Østerild gennem UC Via-nettet til Herning, hvorfra DeiCs DWDM-netværk forbinder dem videre til Lyngby og derfra til Risø.

Næste aktivitet i området er at give UC Via mulighed for at binde deres datacenter i Holstebro sammen med datacentret i Århus. Igen bliver dette en forbindelse, der udnytter den eksisterende infrastruktur til det fælles bedste.

Yderligere projekter i forbindelse med DeiCs indtræden i det nordvestjyske er en forbindelse til World Opera, der er planlagt til Struer-området, og en forbindelse til Skaldyrcentret (DTU Aqua) i Nykøbing Mors. Og lidt længere ude i horisonten ligger så den længe savnede redundante forbindelse til AU i Foulum.