Gå til hovedindhold

DeiC Dataverse

Til støtte for en national data management-infrastruktur, som skal sikre alle forskere i Danmark muligheden for at publicere og arkivere deres data og metadata, etableres det fælles nationale DeiC Dataverse.

Det nye nationale repository, kaldet DeiC Dataverse, giver alle forskere i Danmark adgang til en sikker mulighed for at publicere og arkivere deres data. DeiC Dataverse etableres som et trusted Digital Repository (TDR). Tjenesten baserer sig på det eksisterende open source-IT-system Dataverse, der er udviklet af Harvard University. Dataverse har i forvejen mange installationer på forskellige forskningsinstitutter og et bredt internationalt fællesskab.

Vil hjælpe med at gøre data mere FAIR

Med det stigende fokus på FAIR data og muligheden for at genbruge data, er der et stigende behov for adgang til publicering af FAIR (meta)data. Det vil DeiC Dataverse tjenesten afhjælpe, og forskerne vil kunne bruge den i deres arbejde med at gøre data FAIR bl.a. ved tilføjelse af metadata og persistente identifikatorer (DOI).

Etablering af et nationale repository er et vigtig skridt i implementeringen af den ”Nationale Strategi for data management baseret på FAIR-principperne”. DeiC Dataverse vil bruge de nationale tjenester DeiC Storage og DeiC Sensitiv Storage til bevaring af datafiler.

DeiC Dataverse etableres og drives af Københavns Universitet og Københavns Universitetsbibliotek, mens det bliver universiteternes Front Offices, der vil støtte anvendelsen af tjenesterne på de enkelte universiteter.

Hør mere om DeiC Dataverse:

Hvis du har spørgsmål:

Revideret
17 maj 2023