Gå til hovedindhold

Næste generation forskningsnet bliver enkelt og hurtigt

Forskningsnettet skal udbygges med forbindelser op til 100 Gbit/s.
Af
30/04/2015 09:04

Brugerne af forskningsnettet får brug for større båndbredde, men efterlyser ikke mere avancerede tjenester i selve det optiske basisnet. Derfor bliver den næste generation af forskningsnettet et relativt simpelt og statisk system.

DeiC har stillet en række spørgsmål til de største institutioner på forskningsnettet om, hvordan de regner med at bruge nettet i fremtiden. Svarene skal bruges til den opgradering af netværket, der er planlagt til næste år.

Svarene viser, at brugerne venter en eksponentiel stigning i internettrafikken med en fordoblingstid på to år. Trafikken på de interne forbindelser ventes at vokse endnu hurtigere, men der ventes ikke et højere antal af interne forbindelser.

Kvaliteten af forbindelsen er afgørende. Det gælder båndbredde, forsinkelse, pakketab, jitter og evnen til at transportere MPLS (Multiprotocol Label Switching), VLANs og lignende. Derimod er der ikke behov for brugerdefinerede ad hoc optiske punkt-til-punkt-forbindelser.

Flere forbindelser for de samme penge

”Den foreløbige kurs i anskaffelsesprocessen peger mod et relativt simpelt og statisk system, hvor vi i stedet for avanceret funktionalitet får flere enkeltforbindelser for de samme penge. Den avancerede funktionalitet må så i stedet varetages af separat routerudstyr, som ikke er en del af denne anskaffelsesproces,” siger divisionsdirektør Martin Bech, DeiC.

Det medfører blandt andet, at det optiske udstyr ikke skal indeholde switch- og routerfunktionalitet. Det skal udelukkende transportere data en forbindelse ad gangen. Intelligensen lægges uden for det optiske niveau.

Blandt de øvrige krav til den kommende optiske infrastruktur er:

  • Forbindelser med båndbredder på 1, 10 og 100 Gbit/s.
  • Håndtering af alien waves (optiske forbindelser fra andet udstyr).
  • Det skal være økonomisk overkommeligt at udskifte en optisk forstærker med en optisk add/drop-multiplexer, der kan hente data ud af nettet.
  • Flervejs-knuder skal være økonomisk overkommelige.

Brugerundersøgelsen viser også, at institutionerne ønsker en beskyttelse mod DDoS-angreb (Distributed Denial of Service) indbygget i forskningsnettet. Når personfølsomme data skal transporteres til cloud-leverandører og beregningsfaciliteter, bliver der brug for, at forskningsnettets sikkerhed bliver tydeligere.

DeiC regner med at åbne for en prækvalifikationsrunde for leverandører til netopgraderingsprojektet inden sommerferien.


Læs mere

Forskningsnettet udbygges og fornyes