Gå til hovedindhold

WAYF hjælper sydafrikansk forskningsnet med at udvikle identitetsføderation

Det sydafrikanske forskningsnet TENET tog til Danmark for at få hjælp med at udvikle en identitetsføderation for universiteter.
Af
24/06/2016 10:06
Guy Halse, TENET, SAFIRE project
Guy Halse fra TENET leder SAFIRE-projektet (South African Identity Federation).

Otte universiteter fra TENET, der er en af samarbejdspartnerne bag Sydafrikas forskningsnet, er gået sammen om at etablere en identitetsføderation for deres brugere. De har skrevet kontrakt med WAYF om konsulenttjenester i den forbindelse.

"WAYF har kørt en succesrig identitetsføderationstjeneste i flere år, så vi ser frem til at lære af deres erfaringer," siger Guy Halse. Han er projektleder for SAFIRE (South African Identity Federation) ved TENET (Tertiary Education and Research Network of South Africa).

Undgå dubleret information

Der er en trend blandt de sydafrikanske institutioner inden for forskning og uddannelse til samarbejde på tværs af institutioner. Desuden har forskerne brug for at dele store, dyre elementer inden for forskningsinfrastruktur.

Når en ekstern bruger ønsker at få adgang til ressourcer på en institution, skal der være styr på identiteten. Den hurtige og nemme løsning er at oprette en lokal brugerkonto for brugeren.

"Det medfører duplikeret information: Den samme bruger oprettes flere gange i forskellige systemer. Det gør det svært at sikre, at informationen er korrekt og bliver vedligeholdt – og at brugerkontoen fjernes, når brugeren får en ny rolle og ikke længere har brug for adgang," siger Guy Halse.

Det er de samme udfordringer, som WAYF blev oprettet for at løse.

År undervejs

Folk fra det sydafrikanske forskningsnetmiljø hørte første gang David Simonsen fra WAYF præsentere løsningen ved TNC-konferencen i 2011. To år senere inviterede de ham til at tale ved et møde i Sydafrika, hvor muligheden for at oprette en identitetsføderation blev diskuteret.

"Jeg mødte David ved TNC-15 i Porto sidste år, da jeg arbejdede for et universitet. Et par måneder senere hyrede de otte universiteter mig til at få gang i processen. Min rolle er at finde ud af at få det til at fungere. Det første mål er at få et pilotprojekt op at køre," siger Guy Halse.

Han har tilbragt en uge i København sammen med folkene fra WAYF for at indsamle viden. Derefter tog han videre til konferencen TNC-16 i Prag.

Overvejer WAYF-software

Kontrakten dækker omkring 400 konsulenttimer. Endvidere er det muligt, at TENET vil bruge noget af det software, WAYF har udviklet.

"Vi overvejer at begynde med at bruge WAYF-softwaren, men så senere udvikle væk fra den, da vi har andre krav. Softwaren fra WAYF kan blive en nyttigt udgangspunkt for os," siger han.

SAFIRE-projektet er planlagt til at løbe i to år.

"Om fem år håber jeg, at vi har en løsning, som bliver brugt bredt i Sydafrika, ikke kun af de universiteter, der har taget initiativet," siger Guy Halse.