Gå til hovedindhold

Danmark fortsætter i PRACE-samarbejdet

DeiC har på vegne af Danmark forpligtet sig til at fortsætte i anden fase af det europæiske samarbejde om adgang til store supercomputere, PRACE.
Af
06/10/2016 15:10

René Belsø har for nylig underskrevet kontrakten om, at Danmark deltager i det nye PRACE 2-samarbejde (Partnership for Advanced Computing in Europe). Han er på DeiCs og dermed Danmarks vegne medlem af PRACE Council, hvor han varetager forholdet til PRACE.

Med PRACE 2 er samarbejdet gået over til sin næste udviklingsfase. Nu er det ikke længere stort set gratis at deltage, om end det stadig er billigt i forhold til de mange ressourcer, forskerne får adgang til.

Gennem DeiCs medlemskab af PRACE kan danske forskere få adgang til at regne på de supercomputere i Europa, der er blandt de største i verden til forskning.

Danmark bidrager ikke med supercomputere, der kan indgå i samarbejdet, men betaler for, at danske forskere har mulighed for at søge om regnetid.

Prisen for dansk deltagelse i det første år af PRACE 2 er 174.342,49 euro (knap 1,3 millioner kroner). Prisen forventes dog at stige i løbet af de kommende år.

Ved den seneste uddeling af regnetid fra PRACE fik tre danske rumforskningsprojekter tildelt 91 millioner kernetimer på europæiske anlæg.

"Hvis vi skulle købe regnekraft svarende til den, vi har fået tildelt i de tre projekter, ville det koste os omkring syv millioner kroner. Så Danmark får god valuta ud af investeringen i PRACE," siger lektor Troels Haugbølle fra Niels Bohr Instituttet.

Læs mere