Gå til hovedindhold

Forskere og it-folk mødtes til konference om eScience

Oldtidsgenetik, indkøb af kommercielle cloud-tjenester og nye metoder til informationssikkerhed lokkede rekordmange til DeiC konference 2016 i Kolding.
Af
11/10/2016 10:10

Med 213 deltagere satte DeiC konference 2016 rekord som den hidtil bedst besøgte DeiC konference. Den fandt sted den 4.-5. oktober på Comwell Kolding.

En deltager bemærkede i en pause: "Det specielle ved denne konference er, at der både er noget for it-folk og for forskere."

Bob Jones, CERN
Bob Jones fortalte om kravene til en European Open Science Cloud.

Den dobbelthed blev illustreret af årets to keynote-taler. Den indledende tale var ved Dr. Bob Jones fra CERN (the European Organization for Nuclear Research). Han fortalte om arbejdet med at kombinere CERN's egne it-systemer med kommercielle cloud-løsninger.

"Cloud-verdenen forventer, at kunderne kan betale med et kreditkort og gå i gang med at bruge tjenesten. Men i forskningsverdenen har vi procedurer for indkøb, der skal overholdes. En slutbruger kan ikke bare godkende betingelserne for en tjeneste, de skal først forbi vores jurister," sagde han.

Bob Jones er leder af Helix Nebula-initiativet, der skal gøre det lettere at bruge kommercielle cloud- og netværkstjenester i forskerverdenen. Han koordinerer projektet HNSciCloud Horizon 2020 Pre-Commercial Procurement, der indkøber cloud-tjenester til brug for europæisk forskning.

Oldtidsgenetik viser folkevandringer

Eske Willerslev
Eske Willerslev benytter DNA-analyse til at finde ud af, hvordan menneskene har spredt sig ud over jordkloden.

Hvor Bob Jones' keynote fokuserede på den e-infrastruktur, der gør eScience mulig, handlede den afsluttende keynote om resultatet: Den forskning, som de avancerede teknologier muliggør.

Professor Eske Willerslev fortalte om sit arbejde med at analysere DNA-prøver fra materiale, der er flere tusinde år gammelt. Frem til 1984 troede forskere, at det kun var muligt at arbejde med DNA fra nulevende organismer. Men i 1984 demonstrerede forskere, at de kunne udvinde DNA fra en skind fra den uddøde zebra-art quagga.

Eske Willerslevs forskergruppe har flere gange skubbet til grænserne for, hvor gammel DNA det er muligt at analysere. Gennem arbejdet har forskerne fundet frem til ny viden om, hvordan menneskene har spredt sig over kloden, siden de første mennesker opstod i Afrika.

"Vi analyserede en hårtot fra en australsk aboriginer, der var blevet indsamlet for 100 år siden. Resultatet viste, at aboriginerne er udspaltet 20.000-30.000 år før dannelsen af europæere og asiater. De var de første eventyrere blandt moderne mennesker. De nåede Australien for 50.000 år siden," fortalte han.

Eske Willerslev nævnte fremskridtene inden for maskiner til gen-sekventering som en af årsagerne til, at forskningen har været mulig. Arbejdet med at analysere prøverne foregår på supercomputere, heriblandt DeiCs Computerome.

Nyt net på vej

Opgraderingen af forskningsnettet var i centrum for et indlæg ved divisionsdirektør Martin Bech, DeiC.

Det nye net spillede også en rolle i et andet indlæg, hvor Martin Bech fortalte om planerne om at lancere en tjeneste til at bekæmpe DDoS-angreb (Distributed Denial of Service). Den tjeneste kræver nye routere, som netop er sendt i udbud.

Sikkerhed i foreløbig 25 år

Emnet informationssikkerhed indgik i flere sessioner på konferencen. Sikkerhedstjenesten DKCERT fejrer 25 års fødselsdag i år, chef for DKCERT Henrik Larsen fortalte udpluk fra historien. Det hele begyndte med en sag, hvor hackere havde udnyttet UNI-C's netværk til at hacke sig ind på blandt andre NASA.

Christian Damsgaard Jensen, DTU
Christian Damsgaard Jensen viste, hvordan en bruger man ikke har tillid til (markeret med en rød cirkel), kommer ind i synsfeltet for en skærm, der viser fortrolig information..

En anden session handlede om sikkerhed på campus. Lektor Christian Damsgaard Jensen fra DTU fortalte her om et forskningsprojekt, der forsøger at koble den logiske sikkerhed inde i computerne sammen med den fysiske sikkerhed uden for dem.

Projektet har blandt andet prøvet at koble adgangskontrol sammen med skærmstyring: Når en person, der ikke må se en bestemt information, nærmer sig skærmen, bliver vinduet med informationen fjernet.

Videoer fra alle indlæg i spor 1 kan ses via links fra programmet. En række abstracts er også tilgængelige. Efterhånden vil også præsentationer blive lagt op.

Se video fra konferencen