Gå til hovedindhold

Dedikeret linje mellem supercomputere letter arbejdet for forskere

En direkte forbindelse mellem en supercomputer på Aarhus Universitet og supercomputeren Computerome har gjort det hurtigere og enklere for forskerne at dele fortrolige data.
Af
20/01/2017 08:01

Biomedicinske forskere fra Aarhus Universitets Institut for Biomedicin og Bioinformatics Research Centre (BiRC) anvender to computersystemer: Et cluster i Aarhus ved navn GenomeDenmark og DeiC-supercomputeren Computerome, der står hos DTU Risø.

De to systemer bruges blandt andet i forskningsprojektet iPSYCH, der undersøger sammenhængen mellem genetik og psykiatriske lidelser.

Indimellem har forskerne brug for at udveksle data mellem systemerne. Da der er tale om følsomme, personhenførbare data, stiller lovgivningen store krav til sikkerheden. For eksempel kan data ikke eksporteres fra en af computerne, uden at det bliver godkendt af den data-ansvarlige i projektet.

Selvom det sker inden for samme projekt, var der derfor tidligere mange led i at overføre data fra den ene maskine til den anden: Først skulle brugeren pakke dataene. Brugeren overdrog data til en administrator, der krypterede data og eksporterede dem. Det skulle den data-ansvarlige godkende. Derefter blev data overført til det andet system, hvor den lokale administrator flyttede dem ind i det lukkede miljø, dekrypterede data og placerede dem, hvor brugerne kunne se dem.

Samlet lukket miljø

Den direkte linje forbinder de to computere, så det lukkede miljø nu omfatter dem begge. Dermed kan den enkelte bruger nu selv flytte data rundt mellem systemerne uden at involvere andre. Muligheden er dog kun åbnet for en snæver kreds af forskere, der har ansvar for fordeling af data i projektet.

"Den direkte opkobling sparer både min og andre medarbejderes tid. Samtidig undgår vi en del ventetid, da det tager tid at kryptere store datamængder," fortæller lektor Jakob Grove fra Biomedicin/BiRC.

Han fremhæver den smidighed i det daglige arbejde, forbindelsen giver, som en væsentlig fordel: Nu skal forskeren ikke involvere flere personer, hver gang der skal flyttes nogle data.

"Og så er det også faciliterende for samarbejdet på tværs af de to maskiner," siger han.

Dedikeret kredsløb

Netværksfolkene hos DeiC har etableret forbindelsen som et dedikeret Ethernet-kredsløb gennem forskningsnettet. Båndbredden er på 1 gigabit/s.

Da der er tale om en dedikeret forbindelse, er den adskilt fra det åbne internet. Det er med til at give en vis sikkerhed, idet datapakkerne på forbindelsen ikke kan ses fra internettet.

Foruden sikkerheden på netværksniveauet beskyttes data yderligere med kryptering, idet data sendes via SSH (Secure Shell).

Endvidere skal forskerne logge ind på et særligt system, før de får adgang til at anvende forbindelsen. Her skal de dels bruge brugernavn og password, dels oplyse en engangskode, der er ny ved hver indlogning.

Læs mere