Gå til hovedindhold

Forskningsnettets nye udstyr er på plads

Det nye optiske transmissionsudstyr til forskningsnettet er installeret i hele landet, og medarbejderne har været på kursus.
Af
22/02/2017 08:02
ECI-udstyr hos DeiC i Lyngby
Et rack med ECI-udstyr hos DeiC i Lyngby.
Juniper-router hos DeiC i Lyngby
Denne Juniper-router vil efterhånden blive udbygget med flere forbindelser.

I år udskiftes hele den optiske infrastruktur i forskningsnettet. Ericsson installerer nyt udstyr fra israelske ECI til afløsning for den platform fra Alcatel, forskningsnettet har brugt siden 2008.

Ericsson har nu installeret udstyr i alle nettets knudepunkter. DeiC er i gang med de test, der skal gennemføres som led i den endelige afleveringsforretning.

Udstyret ventes sat i drift til sommer.

Bedre og billigere

Netchef Jan Ferré fremhæver flere fordele ved det nye udstyr:

"Det er et system, som stadig bliver videreudviklet. Alcatel-systemet er teknologisk gammelt og dyrt at få service til. Endvidere er ECI-udstyret billigere, så vi i højere grad kan udbygge og forbedre nettet undervejs ved at tilføje nye forbindelser. Og så kan vi etablere forbindelser med 100 gigabit båndbredde, hvor grænsen i dag går ved 10 gigabit," siger han.

Strømforsyningerne er en svaghed ved det gamle system. Hver enhed er udstyret med to strømforsyninger, så det kan overleve, at den ene går ned. Men den eneste mulighed for at opdage, at en strømforsyning har sat ud, er ved at kigge på lysdioderne på den.

Med det nye system kan strømforsyningerne overvåges med det centrale netværksovervågningssystem, som netværksteknikerne bruger til at styre og overvåge netværket. Det mindsker risikoen for, at begge strømforsyninger til et apparat svigter, uden at det opdages.

Kurser i Lyngby og Israel

Udstyret installeres i samarbejde med Ericsson, der også skal stå for teknisk service, når det er taget i drift. Teknikere fra Ericsson var på kursus hos DeiC i Lyngby før jul. Producenten af udstyret, ECI, stod for kurset, som gav en generel indføring i systemet. Siden da har også DeiCs egne netværksfolk været på samme kursus i Lyngby.

I denne måned tog seks netværksteknikere fra DeiC på kursus hos ECI i Israel. Her lærte de at bruge netværksovervågningssystemet og oprette kredsløb.

Routere er på plads

Det udstyr, der skal sende data over det nye netværk, skal også opgraderes. Derfor har DeiC investeret i to nye routere af typen Juniper MX960. Den ene er nu installeret i Lyngby, den anden i Ørestaden.

Routerne opfylder tre væsentlige krav, som de gamle Cisco-routere ikke kunne honorere:

  • Mulighed for at transmittere med 100 Gbit/s båndbredde.
  • Plads til en rutetabel, der også i fremtiden kan rumme alle ruter på internettet.
  • Signalering med FlowSpec til brug i en kommende tjeneste til bekæmpelse af DDoS-angreb.

"Alle i netdrift har fået et grundlæggende kursus i Juniper-styresystemet JunOS. Endvidere får tre medarbejdere et videregående kursus," siger Jan Ferré.

Læs mere