Gå til hovedindhold

Workshop om musik over netværk åbner i København

Radiohuset på Frederiksberg danner ramme om en international workshop om musik, dans, skuespil og andre former for optræden over højhastighedsnetværk.
Af
03/04/2017 16:04
Claudio Allochio
Claudio Allochio fortalte om fremtiden for programmet LOLA til videokonferencer med minimal forsinkelse af lyd og billeder.

I dag og de næste to dage deltager 80 personer fra 28 lande i Network Performing Arts Production Workshop (NPAPW) på konservatoriet i København. Workshoppen åbnede i dag med taler af blandt andre rektor Bertel Krarup og docent Thomas Solak, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Workshoppen i det tidligere radiohus på Frederiksberg handler om at transmittere lyd og video over netværk så hurtigt, at musikere i forskellige lande fx kan spille sammen uden at opleve forsinkelser i lyden.

DeiC leverer netværk til konferencen i samarbejde med NORDUnet og GÉANT. Divisionsdirektør Martin Bech forklarede deltagerne, at de er nogle af forskningsnettets yndlingsbrugere.

"I er de digitale indfødte, når vi taler om netværk med høj båndbredde og lav forsinkelse. I er en af vores yndlingsgrupper af brugere, fordi I virkelig har brug for disse avancerede netværksmuligheder. Og vi er her til at understøtte dem for jer," sagde han.

Fremtid med robotteknologi

Et af de første indlæg kom fra Claudio Allocchio fra det italienske forskningsnet, GARR. Han fortalte om den seneste version af systemet LOLA (Low Latency). Og han kom med ideer til, hvad den type systemer måske bliver i stand til om nogle år:

"Under fjernundervisning kan en lærer måske selv vælge, hvad der vises fra det sted, hvor eleven befinder sig. En violinlærer kan skifte mellem et kamera, der viser hele instrumentet, til et, der viser et nærbillede af fingersætningen eller et, der har fokus på buen. Næste skridt kan så blive, at læreren også kan vise, hvordan eleven skal holde buen. Det kan lade sig gøre med robotteknologi," sagde han.

Et andet indlæg handlede om hardware, der er skræddersyet til lyd og video med lav forsinkelse. Teknikere fra det tjekkiske forskningsnet, Cesnet, har anvendt FPGA-teknologi (Field-Programmable Gate Array) til at udvikle apparater, der kan omdanne video og lyd til netværkspakker lynhurtigt.

Foruden teknologien får deltagerne i workshoppen også lejlighed til at overvære to performances, hvor teknikken bruges i praksis.

Læs mere

Martin Bech, DeiC
Martin Bech fra DeiC understregede, at nogle former for musik stiller større krav til infrastruktur end andre.