Gå til hovedindhold

Supercomputerkonkurrence lader studerende løse opgaver uden facitliste

Ved SDU Supercomputer Challenge skal deltagerne løse konkrete problemer for virksomheder, der ikke selv kender løsningen.
Af
28/04/2017 10:04
Peter Bækgaard Madsen, SDU
"De studerende er glade for at løse opgaver fra virkelige liv," siger projektleder Peter Bækgaard Madsen, SDU Supercomputer Challenge.

SDU Supercomputer Challenge er en konkurrence for studerende på Syddansk Universitet. Deltagerne opdeles i grupper, der forsøger at løse et problem, som en virksomhed eller organisation har stillet. Til løsningen skal de bruge DeiCs supercomputer Abacus 2.0.

"I hele deres studieforløb har de studerende fået stillet opgaver, hvor svaret er givet på forhånd. Her kommer de for første gang til at løse en opgave, hvor opgavestilleren ikke selv kender svaret. Jeg hører fra de studerende, at det er noget, de finder meget spændende," fortæller projektleder Peter Bækgaard Madsen, SDU.

Konkurrencen begyndte med en workshop, hvor problemerne blev præsenteret. Her deltog godt 60 studerende. 38 af dem valgte at melde sig til at løse et problem. Efter lidt frafald er der nu omkring 35 tilbage.

De seks problemer er:

  • DONG: Et søgbart katalog over markedssituationer.
  • DONG: Validering af indsamlede målerdata.
  • Svendborg Kommune: Værktøj til prioritering af bygningsvedligeholdelse.
  • IntelligentBanker: Vurdering af effektiviteten af online markedsføring.
  • Rigsarkivet: Kan tidspunktet for industrialiseringen måles via mobilitet?
  • IMADA: Lottoproblemet – lav et system, der hver gang det spilles, garanterer en gevinst på mindst fire rigtige.

De studerende er opdelt i 10 grupper, der er nogenlunde jævnt fordelt mellem de seks problemer.

Skal køre på Abacus

For øjeblikket arbejder grupperne på at finde frem til metoder, der kan bruges til at løse problemerne. På en workshop den 11. maj præsenterer grupperne deres forslag for et dommerpanel.

Hvis forslagene bliver godkendt, går grupperne videre til at programmere løsningerne. Her får de hjælp fra studenterprogrammører med erfaring i parallel programmering.

Den 24. august er der semifinale. Inden da har grupperne testet, om deres program kan køre på Abacus 2.0. De får ikke nødvendigvis lov til at køre programmet til ende, men de kan sikre sig, at det kan afvikles på supercomputeren.

Hvis programmerne kan det og i øvrigt bliver godkendt af dommerne, går de videre til finalen. Det medfører, at de får lov til at blive afviklet på Abacus 2.0.

Ved finalen den 15. november udvælges tre vindergrupper, efter at grupperne har præsenteret deres løsninger.

Det er anden gang, SDU Supercomputer Challenge gennemføres. Sidste år var konkurrencen for elever på ungdomsuddannelser, mens den i år er for SDU-studerende.

"Jeg håber, vi også får mulighed for at lave SDU Supercomputer Challenge næste år. Men det er helt afhængigt af, om vi igen kan få ekstern finansiering," siger Peter Bækgaard Madsen.

Årets konkurrence er støttet af A.P. Møller Fonden, Industriens Fond, Tuborg Fondet, Knud Højgaards Fond og Otto Bruuns Fond.

Læs mere