Gå til hovedindhold

Kulturarvsclusteret får ny strategi

Det Kgl. Bibliotek går over til en ren open source-løsning for Kulturarvsclusteret.
Af
22/05/2017 08:05

I marts måned 2017 har Det Kgl. Bibliotek foretaget en omfangsrig evaluering af samarbejdet med leverandøren af software-systemet BigInsights til Kulturarvsclusteret, IBM. Installationen af systemet var forventet at være afsluttet med udgangen af 2015. Dermed er projektet mere end et år forsinket, og der er stadig ikke et velfungerende Kulturarvscluster.

DeiC og Det Kgl. Bibliotek har derfor afbrudt samarbejdet med IBM og fortsat opsætningen af Kulturarvsclusteret i Det Kgl. Biblioteks eget regi. Clusteret er således under genopbygning baseret på rene open source-produkter med Hortonworks Data Platform (HDP) som den grundlæggende infrastruktur.

Oven på HDP og de værktøjer, der indgår i en standard Hadoop-platform, forventes Jupyter Notebook og RStudio at blive de primære værktøjer for forskerne. Det vil give mulighed for browserbaseret adgang til avancerede analysemuligheder. Det var et af de oprindelige primære formål med Kulturarvsclusteret.

Projekter på hold

Ændringen har desværre den konsekvens, at Det Kgl. Bibliotek er nødsaget til at sætte arbejdet med eksisterende projekter og planlægningen af nye projekter, der skulle køre på clusteret, på hold indtil august 2017. Det sker for, at medarbejderne kan koncentrere sig om klargøring af det nye cluster.

"Vi beklager situationen mange gange. Men vi håber med en ny strategi i en ny situation at blive hurtigt klar til at servicere danske forskere, der vil arbejde analytisk med store mængder digital kulturarv. Vi er meget kede af at have skubbet projekters tidsplan indtil flere gange grundet udfordringerne med den oprindelige software. Vi vil nu sikre os bedst muligt, så når vi åbner Kulturarvsclusteret til august, bliver det med et velfungerende system," siger vicedirektør Bjarne Andersen, Det Kgl. Bibliotek.