Gå til hovedindhold

Vinderprojekt forudser fremtidens energipriser

I SDU Supercomputer Challenge har studerende løst komplicerede problemer for danske virksomheder ved hjælp af supercomputeren Abacus 2.0.
Af
27/11/2017 08:11

Syv grupper af SDU-studerende har dystet om at finde de mest brugbare og innovative løsninger til de deltagende virksomheders komplekse og datatunge problemer. Ved finalen den 15. november sad konkurrencens dommerpanel klar til at bedømme deres løsningsforslag. Fire vindergrupper blev kåret og præmieret.

Med DeiCs supercomputer Abacus 2.0 som redskab har vindergruppen med to ph.d.-studerende fra IMADA fundet en ny og brugbar løsning for DONG/Ørsted. Gruppen har udviklet et værktøj, der gør det muligt for Ørsted bedre at kunne forudse priser ud fra en kombination af virksomhedens egne data og offentligt tilgængelige data. Endda med meget stor nøjagtighed. Deres projekt med titlen Energy Prices of Tomorrow in a Historical View sikrede dem førstepræmien på 30.000 kr.

Tre software engineering-studerende har arbejdet med IntelligentBanker.dk. De blev præmieret med 25.000 kr. for deres løsning på at optimere virksomhedens digitale markedsføring.

To grupper delte den sidste vinderplads. Begge kom med bud på Statens Arkivers problemstilling om at fastsætte en dato for begyndelsen af den industrielle revolution. 

Tværfaglig konkurrence

SDU Supercomputer Challenge er en konkurrence for studerende fra alle fakulteter på Syddansk Universitet. Denne gang var der deltagere fra samfundsvidenskab, humaniora, naturvidenskab og det tekniske fakultet. Formålet med konkurrencen er at bringe virksomheder og studerende sammen om opgaver, der kan løses med supercomputeren.

LogoAlle finalister har undervejs fået kurser i programmering og parallel programmering på en supercomputer. Derudover har hver gruppe haft tilknyttet en studieprogrammør, der har hjulpet med programmering på Abacus 2.0. Langt de fleste af deltagerne har nemlig ikke tidligere arbejdet med en supercomputer. Finalisterne har samtidig også haft mulighed for at sparre med en række faglige vejledere.

Peter Bækgaard Madsen, projektleder for SDU Supercomputer Challenge, udtrykker stor tilfreds med de studerendes præstationer. ”Vi er igen i år meget imponerede over deres arbejde med supercomputeren og de løsninger, som de har formået at udvikle for virksomhederne,” siger han.

Det er anden gang, SDU Supercomputer Challenge afholdes. Peter Bækgaard Madsen arbejder allerede nu på, at konkurrencen kan løbe af stablen for tredje gang. ”Vi er gået i gang med at søge fondsmidler til at afholde SDU Supercomputer Challenge igen næste år.” 

Årets konkurrence er støttet af A.P. Møller Fonden, Industriens Fond, Tuborg Fondet, Knud Højgaards Fond og Otto Bruuns Fond.

Læs mere

Claudio Pica, centerleder for SDU eScience Center (til venstre), og Martin Zachariasen, dekan for Naturvidenskab på SDU (til højre), overrækker diplomer til de to vindere Christian V. Hansen og Nicky C. Mattsson, der løste opgaven for DONG/Ørsted.