Gå til hovedindhold

”Forskning og uddannelse er global, og derfor er det naturligt, at vi deler erfaringer ”

DeiC har haft besøg af forskningsnet-kollegaer fra Ecuador, Mozambique og Mauritius for at dele erfaringer om infrastruktur til forskningsverdenen.
Af
27/09/2018 14:09

 

Fra venstre mod højre:
Carlos Guzman, CEDIA (Ecuador).
Lourino Chemane, Ministry of Science and Technology, MoRENet (Mozambique).
Vandana Bassoo, University of Mauritius (Mauritius).
Martin Bech, Divisionsdirektør i DeiC.
Maria Guivambo, MCTESTP-MoRENet (Mozambique).
Leonel Nhavene, Mozambique Research and Education Network (Mozambique).
Gilberto Ngoca, MoRENet (Mozambique).

I forbindelse med NORDUnet konference 2018, der netop er løbet af stablen, har repræsentanter fra Ecuador, Mozambique og Mauritius været på besøg hos DeiC, på DTUs Campus i Lyngby, for at dele erfaringer om forskningsnet.

Besøget er sket som et led i NORDUnets Emerging NREN Programme, der har som formål at etablere forskningsnet i alle verdens regioner - uanset udfordringer med infrastruktur eller økonomiske forhold.

”I forbindelse med opstart og drift af forskningsnet er det helt naturligt, at vi deler erfaringer, for det er mange af de samme udfordringer, som vi står overfor,” fortæller Martin Bech, der er divisionsdirektør hos DeiC.

”Samtidig er det både lærerigt og forfriskende at møde nye kollegaer fra andre dele af kloden, der ofte har nye og spændende ideer til både forskningsnettet og tjenester. Forskning og uddannelse er global, og derfor er det naturligt, at vi også samarbejder om infrastruktur, it-udstyr og tjenester,” siger han i forbindelse med besøget.

Forskningsnettets store fortrin frem for andre typer internet er, at der tages ansvar for forbindelsen fra afsenderen og helt til frem til modtageren.

”Det kan vi gøre, fordi vi har det internationale samarbejde mellem alle verdens forskningsnet. Når der er forskningssamarbejder og dataudveksling til alverdens lande, er det ikke godt, hvis der i netmæssig sammenhæng, er hvide pletter på landkortet. Den hjælper vi med at udrydde. Det er også til glæde for danske forskere,” siger Martin Bech.

NREN -programmet indeholder en række initiativer som eksempelvis workshops, konferencer eller vidensdeling af mere teknisk karakter.

Læs mere