Gå til hovedindhold

Fire gode råd til at undgå Zoombombing

Det er enkelt at forbedre sikkerheden for sine Zoom-møder, så man eksempelvis kan undgå, at uvedkommende bryder ind i undervisningen.
Af
28/10/2020 09:10
Billede
Videomøde
Foto: Colourbox.

Videomøder og –undervisning er blevet dagligdag for rigtig mange mennesker, efter Corona-krisen satte ind i foråret.

DeiC tilbyder mødetjenesten Zoom til universiteter og institutioner på forskningsnettet, og når man anvender digitale (møde)tjenester, gælder det selvfølgelig altid, at man skal være påpasselig med sikkerheden for at undgå eksempelvis Zoombombing.

Zoombombing er en betegnelse for, at en uvedkommende tiltvinger sig adgang til et Zoom-møde ved at gætte et møde-id og eksempelvis lytter med eller i værste fald ødelægger mødet.

TV 2 Lorry har beskrevet et konkret eksempel på Zoombombing på professionshøjskole i Hillerød. Du kan se klippet her, hvor Martin Bech, der er chef for forskningsnet og tjenester i DeiC, bliver interviewet om emnet. 

Der er heldigvis ikke så mange problemer med Zoombombing, og det er ret enkelt for mødeværten at begrænse risikoen for, at uvedkommende trænger sig på i eksempelvis en undervisningssituation.

”Vi har set mindre end ti sager siden foråret, hvor Zoom-brugen for alvor tog fart. Det skal ses i forhold til, at vi i øjeblikket producerer 15 millioner mødetimer for mange tusinde mennesker hvert eneste døgn,” fortæller Martin Bech.

Her får du fire gode råd til at forhindre denne type angreb og generelt forbedre sikkerheden omkring dine online-møder:

  • Lad være med at publicere møde-linket offentligt.
  • Sæt en adgangskode på dit møde som deltagerne skal indtaste for at deltage.
  • Du kan anvende et ’venterum’ til dine møder, hvor deltagerne kan sættes på hold til de lukkes ind i møderummet af mødeværten.
  • Sæt mødet op således at det kun er dem, der er logget ind hos institutionen, som kan deltage direkte – resten skal gennem et venterum

De sidste tre foranstaltninger kan sættes op direkte fra Zooms online-platform, der anvendes, når man opretter sine mødesessioner.

Den øgede anvendelse af Zoom har naturligvis betydet, at der bliver stillet flere spørgsmål om sikkerheden i den version af Zoom, som DeiC tilbyder.

Disse spørgsmål har vi samlet i en FAQ, som du kan læse her. Zoom har også udgivet en længere vejledning, som kan findes her.

Læs også: