Gå til hovedindhold

Net Forum skal rådgive om fremtidens digitale infrastruktur

DeiCs bestyrelse har etableret Net Forum, som er et rådgivende organ i DeiC, der skal øge dialog og brugerinddragelse i udviklingen af den digitale infrastruktur. Mød formanden her.
Af
23/11/2021 09:11
Billede
Tandhjul
Grafik: Colourbox.

Gennem rådgivning skal Net Forum stimulere og styrke udviklingen af de fælles nationale tjenester og aktiviteter på net- og tjenesteområdet ud fra princippet om, at investeringer i digital infrastruktur til forskning og uddannelse skal koordineres, udnyttes og drives effektivt.

”Net Forum skal være Forskningsnettets og bestyrelsens sparingspartner, der kan være med til at give de bedste og mest solide infrastruktur-løsninger. Det giver også rigtig god mening i forbindelse med, at tjenesterne fra DeiC i større og større grad bliver tilkøbsydelser,” siger Jacob-Steen Madsen, der er chef for SDU IT/CIO og formand for Net Forum, og han fortsætter:

”I valget af fremtidens tjenester og løsninger skal vi selvfølgelig læne os op ad Forskningsnettets stor faglige ekspertise, men Net Forum skal bestemt også have fingeren på pulsen ude på universiteterne for at følge med i hvad, der er behov for på institutionerne.”

Uddannelses- og Forskningsministeriet og universiteterne står sammen bag Strategi for Nationalt Samarbejde om Digital Forskningsinfrastruktur. Strategien understreger et behov for øget dialog og brugerinddragelse i udviklingen af infrastrukturen. Net Forum etableres for at sikre denne dialog og inddragelse for Forskningsnettet og relaterede tjenester.

”I dette arbejde er det vigtigt at skabe transparens i valgene over for både bestyrelsen og brugerne. Det ser jeg som en af vores primære opgaver,” siger Jacob-Steen Madsen.

Net Forum rådgiver DeiC’s bestyrelse inden for områderne:

  • Forskningsnet og netrelaterede tjenester (eksempelvis eduroam og eduVPN).
  • Medietjenester (eksempelvis Adobe Connect, Zoom og Kaltura).
  • Tjenester omkring ”den konstruktive sikkerhed” (som eksempelvis certifikater, AAI, DDoS-beskyttelse, eduVPN, firewall-as-a-service).

Net Forum skal ligeledes sikre fortsat sammenhæng mellem den internationale udvikling og de danske aktiviteter, herunder specifikt i det nordiske og europæiske samarbejde gennem NORDUnet og GÉANT.

DeiC’s bestyrelse udpeger op til to personer fra hvert universitet efter indstilling fra universitetet.

Du kan læse meget mere om Net Forum her.