Gå til hovedindhold

DeiC konference 2022: Kvantespring for dansk forskning? Hør IBM’s bud på Data Management i fremtidens HPC-miljø

En kvante-udvikling af HPC-miljøet og høje energipriser kræver gentænkning af Data Management set-up’et. Hør IBM’s indlæg onsdag den 26. oktober kl. 12:00.
Af
24/10/2022 09:10
Billede
IBM quantum exxon
Foto: IBM

Kvantecomputeren findes

Teknologien tager i øjeblikket kvantespring i ordets bogstavelige forstand. Med opsætning og drift af de første kvantecomputere bliver vi hurtigt klogere på, hvad der egentlig skal til for at kunne udnytte de nye supercomputeres potentiale. Vi ved, at kvante-teknologien vil kunne øge både kvaliteten og output af vores forskning og udvikling indenfor stort set alle dele af samfundet. Kvantecomputere vil i fremtiden kunne hjælpe med alt lige fra at designe mere bæredygtige produkter, mere sikker medicin, mere effektiv logistik, sikrere finansielle analyser, bedre vejrudsigter og skarpere klima-prognoser, til en endnu bedre udnyttelse af kunstig intelligens og ”machine learning”.

 Men kvantecomputing er ikke bare en videreførelse af eksisterende supercomputere. Det er et helt paradigmeskifte. Derfor kræver det også nytænkning og øje på bolden, når denne teknologi skal integreres i det nuværende HPC-setup og udbydes som service, der skal anvendes af brugerne på en tilgængelig måde. De nye, store datamængder, kombineret med stigende energipriser og krav om data-tilgængelighed, vil kræve gentænkning.

Bedre data tilgængelighed med intelligent forædling og lagring af data

Data skal være let tilgængelige for forskning, så viden kan deles. Både nu og i fremtiden. Jo mere, der kan gøres for at øge indsigt i og anvendelsen af de store mængder data, der genereres i moderne forskning, jo klogere bliver vi som samfund.

”Med brug af kunstig intelligens kan vi lægge et ekstra lag ind over data og sørge for, at data ”bor” de rigtigste steder, afhængigt af, hvilken type data, der er tale om. Vi kan også sikre, at data er mere tilgængelige, nemmere at finde og sikkert opbevaret. Det sker bl.a. via en intelligent forædling af data med de rigtige Meta-data”, fortæller Morten Petersen, Data & AI Senior Solution, IBM Danmark.

F.eks. har DMI været en længere proces igennem, fordi de havde brug for en platform, der kunne håndtere stigende datavækst, som samtidigt skulle være tilgængelige på DMI’s forskellige platforme. DMI har haft fokus på intelligent anvendelse og opbevaring af data samt reducering af omkostninger ved at udnytte flere teknologier fra disk til tape til cloud.

Kan vi reducere energiforbruget til datalagring uden at slette data?

I dag genererer forskningen eksponentielt flere data, og i takt med kraftigt stigende energipriser ser vi ind i nogle gigantiske omkostninger til opbevaring af disse mange data. Det er vigtigt for kvaliteten af forskningen, at man ikke behøver at skille sig af med sine data, fordi det er dyrt at have data lagret. Men det har IBM en løsning på, som integrerer tape som en del af filsystemet, så store mængder data kan arkiveres fuldstændigt transparent for brugerne, idet integreret software laver en stub i filsystemet, inden det arkiveres ud til tape. Dermed vil data stadig være tilgængelige for brugere og applikationer, selvom data er flyttet til et langt mere kosteffektivt medie.

Data Management i fremtidens HPC-miljø

På DeiC konferencen vil IBM’s Jan B. Lillelund, CTO, og Morten Petersen, Data & AI Senior Solution Architect give os et indblik i, hvordan kvantecomputer-landskabet ser ud lige nu, hvor vi er på vej hen, og hvorfor det er vigtigt at kende til kvantecomputing i HPC-sammenhænge. Du får indblik i, hvilke nye problematikker, de er i stand til at løse, og hvordan IBM ser Data Management i fremtidens HPC-miljø med bl.a. data indsigt, tilgængelighed samt Intelligent Data Tiering.

Det sker på konferencens første dag kl. 12:00 Spor 1– Data Management. Du kan også lægge vejen forbi udstillerområdet og få en snak med IBM.

Mere information

Årets DeiC konference 2022 løber af stablen den 26.-27. oktober, og denne gang afholdes arrangementet på Comwell i Kolding. Konferencens hovedtema er ”Alignment and Maturity: Implementing Research Infrastructure Solutions”.

Læs mere om hele konferencens program nedenfor og glæd dig til et par spændende dage med vidensdeling og pleje af de gode relationer.

Vi glæder os til at se dig.

Se program for DeiC konferencen

Se mere om IBM Data Management & Quantum

Se mere om IBM Spectrum Scale Data Platform