Gå til hovedindhold

Kick-off på EU-projektet FAIR-Impact

I denne uge blev det nye EU-projekt FAIR-Impact skudt i gang ved et stort hybrid event i Amsterdam.
Af
tor, 06/30/2022 - 11:51
Billede
FAIR-Impact kick-off
Foto: Anne Sofie Fink

DeiC er på Danmarks vegne med i det europæiske projekt FAIR-Impact. Projektets formål er at bidrage til arbejdet med etableringen af European Open Science Cloud (EOSC), der er blandt EU’s initiativer til realiseringen af et åbent og sikkert landskab for deling af forskningsdata og services.

DeiC skal undersøtte udviklingen i Danmark

Den tekniske implementering af principperne om åbne og tilgængelige data, kaldet FAIR principperne, er nemlig forudset at blive en vigtig udfordring for forskerne de kommende år.

"Med deltagelse i FAIR-Impact opbygger vi i DeiC kompetencer, viden og netværk, så vi står stærkere i forhold til at støtte opbygningen og udviklingen af forskningsunderstøttende infrastrukturer i Danmark," siger Anne Sofie Fink, der er data management konsulent i DeiC og arbejdspakkeleder i FAIR-Impact.

Den danske nationale strategi for data management baseret på FAIR principperne implementeres desuden i øjeblikket.

”Der er behov for, at vi nationalt kan anvise værktøjer, best practise og supportere udviklingen. Deltagelse i FAIR-Impact-projektet vil give os en viden, som vi vil dele med universiteterne og de øvrige relevante aktører,” siger Gitte Kudsk, direktør i DeiC.

Mulighed for at søge støtte

Deudover har projektet et særligt fokus på inddragelse af forskere ved at udsende calls med økonomisk støtte til forskningsgrupper, der vil implementere FAIR i forskningspraksis. De såkaldte ”cascading grants”, hvor DeiC vil forsøge at få så meget dansk deltagelse omkring den praktiske implementering som muligt.

DeiC er med i arbejdspakker omkring involvering af forskergrupper, udvikling af PID - persistente identifikatorer, opstilling af "målbare" mål for implementering af FAIR og interoperabilitet.

"DeiC leder arbejdspakken om interoperabilitet, der tager sit udspring i EOSC Interoprability Frameworks. Og vi ser netop den arbejdspakke som helt central for at nå i retning af realisering af et FAIR EOSC, der får aktiv anvendelse i forskning og innovation," siger Anne Sofie Fink.

En del af Horizon Europe-programmet

FAIR-IMPACT "Expanding FAIR solutions across EOSC" er finansieret af Europa-Kommissionens Horizon Europe-program. Projektet startede officielt den 1. juni 2022, og er koordineret af DANS og støttet af 27 partnere fra 11 lande. Projektet vil bygge videre på praksis, politikker, værktøjer og tekniske specifikationer, der udspringer af FAIRsFAIR-projektet, andre H2020-projekter og -initiativer, samt fra FAIR og andre relevante arbejdsgrupper i det tidligere EOSC Executive Board.

FAIR-Impact projektet løber tre år.