Gå til hovedindhold

Ny national datalagringstjeneste er sat i gang

En ny national datalagringstjeneste skal give alle forskere i Danmark mulighed for at opbevare deres data sikkert.
Af
29/08/2022 14:08
Billede
Supercomputer
Foto: Colourbox

Et konsortium bestående af AU og KU skal etablere og drive en ny national datalagringstjeneste, kaldet DeiC Datalagring, der giver alle forskere i Danmark mulighed for at opbevare deres data sikkert.

DeiC Datalagring bliver en generel datalagringstjeneste, hvor forskere kan lagre, dele, udveksle og referere data. Den vil kunne anvendes af alle forskere i Danmark, samt deres samarbejdspartnere fra det globale forskningsmiljø. Tjenesten kommer til at indeholde løsninger både til data, der kan gøres offentligt tilgængelige og til lagring af personfølsomme data under GDPR. Den kommer desuden til at kunne anvendes som et traditionelt fil-hierarki med foldere, som man kender det fra filsystemer.

Styrke arbejdet med FAIR data

"Formålet med DeiC Datalagring er at bygge og drive en effektiv infrastruktur, som kan gøre det lettere for forskere at gemme og dele deres data og også lette adgangen til sikker lagring af persondata. Sådan at det bliver så nemt som muligt at opfylde krav fra FAIR strategien og Code of Conduct," siger Anders Sparre Conrad, der er chef for Data Management i DeiC.

Med den stigende fokus på FAIR data og muligheden for at genbruge data, er der naturligvis også kommet et stigende behov for lagringskapacitet. Det vil denne tjeneste afhjælpe, og forskerne vil kunne bruge den i deres arbejde med også at gøre data FAIR.

Med den nye datalagringstjeneste får danske forskere adgang til en ”cloud storage”-tjeneste som fungerer under dansk lovgivning, og hvis udvikling og fremtid er kontrolleret af de danske universiteter. Den nye datalagringstjeneste skal desuden gøre det nemmere at dataudveksle til og fra HPC-anlæg, og anden forskningsinfrastruktur, der benytter lagringstjenester.

En del af en national infrastruktur

DeiC Datalagring bliver en integreret del af en national infrastruktur, der er under opbygning. Lagringssystemet skal derfor også kunne benyttes af andre data management-tjenester. F.eks. af det kommende DeiC Dataverse, der vil gøre brug af det nye nationale lagringssystem til at gemme de rå datafiler som storage-lag.

Det er Københavns Universitet, der står for etablering og driften af de systemer, der leverer servicen. Aarhus Universitet er vært for et sekundært anlæg, så data også er sikret på geografisk adskilte anlæg, mens DeiC er den koordinerende faktor bag.

DeiC Datalagring skal stå klart i starten af 2023.