Gå til hovedindhold

På ret kurs mod Vidensdeling og Samarbejde: EOSC symposium 2023

Forsæt det gode arbejde imod de eksisterende målsætninger! Det var budskabet ved EOSC symposium 2023. 
Af
ons, 10/04/2023 - 10:23
Billede
EOSC
Foto: DeiC

Siden grundlæggelsen i 2018 har EOSC arbejdet for at skabe de bedst mulige betingelser for forskningen ved at fremme åben videnskab og lette adgangen til forskningsressourcer og data på tværs af Europa. I uge 38 mødtes repræsentanter for DeiC’s Data Management afdeling med omkring 400 europæiske forskningsinfrastruktureksperter i Madrid, Spanien, for sammen at diskutere retningen for det fremtidige EOSC-samarbejde ved EOSC Symposium 2023. Ved symposiet stod det klart, at EOSC også fremadrettet skal arbejde for tre overordnede mål:

Øget Adgang til Forskningsinfrastruktur

EOSC sigter mod at gøre det muligt for omkring 2 millioner europæiske forskere at opbevare, dele, behandle, analysere og genbruge digitale forskningsobjekter som data, publikationer og software.

Fremme af Samarbejde og Innovation 

EOSC vil stimulere samarbejde inden for videnskab og forskning, hvilket åbner muligheder for danske forskere til at arbejde sammen med kolleger fra hele Europa.

Billede
Micheal Arentoft
Foto: DeiC

Forsæt det gode arbejde imod de eksisterende målsætninger! Så klart var budskabet fra Michael Arentoft, Head of Unit, Open Science and Research Infrastructures, European Commission ved EOSC symposium 2023.

Fokus på Åben Videnskab og Datastyring

EOSC arbejder på at accelerere åben videnskab, FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) datastyring og brugen af digitale metoder og tjenester.

Som såkaldt Mandated Organisation spiller DeiC en afgørende rolle i at hjælpe danske forskere med at drage fordel af EOSC-initiativet. Ifølge Data Management konsulent René Belsø vil DeiCs fokus vil også fremadrettet være at informere, assistere og engagere danske forskningsinstitutioner i EOSC og Horizon Europe e-infrastrukturprojekter samt at sikre at EOSC fortsat tjener de bedste interesser for forskere i Danmark.

"Det handler lige nu meget om Governance og Finansiering. Målet synes at være at få EU-medlemsstaterne mere involveret i EOSC-styringen, og at arbejde på, at flere EOSC-aktiviteter i højere grad er baseret på medlemslandenes strategiske forskningsinfrastrukturinteresser, og mere præcist baseret på fælles EU- og national finansiering, med fokus på de samme aftalte infrastrukturbehov i europæiske forskning", René Belsø, Data Management Konsulent, DeiC.

Læs mere om EOSC Denmark Coordination Forum her.