Gå til hovedindhold

Bedre forskning: Life Science og Miljøvidenskab på vej til mere FAIR data

Forskergrupper får FAIR-sparring til deling af billedbaserede datasæt og indsigt i krav til Data Management Plan igennem supportmøder med DeiCs Data Management Team.
Af
08/06/2023 09:06
Billede
White geometric hexagonal abstract background. Surface polygon pattern with glowing hexagons, hexagonal honeycomb. Abstract white self-luminous hexagons.
Foto: iStock

DeiCs Data Management Team har i løbet af vinteren 2022/23 afholdt en række support-møder indenfor FAIR data management, hvor vidt forskellige forskergrupper har fået hjælp til at blive mere FAIR i deres forskning. Life Science forskningsgruppen BioImaging fra Københavns Universitet og DBI-INFRA (Danish BioImaging Infrastructure - forskergruppe på tværs af seks danske universiteter og Center for kræftforskning) har fået hjælp til at dele billedbaserede datasæt, så de bliver mere tilgængelige og brugbare i form af læsbare standarder for billeder, metadata og kompatible billedarkiver. Samtidig har en forskergruppe ved Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet fået sparring i forbindelse med udarbejdelse af en Data Management Plan for et EU-projekt under Horizon Europe.

Kravene til FAIR forskning øges – vi skal løse udfordringerne i fællesskab

“Videnskabelige udgivere og finansieringskilder er mere og mere krævende med hensyn til åben adgang og FAIR deling af videnskabelige output. For at opfylde disse krav har vi brug for læsbare standarder for billeder og metadata samt kompatible billedarkiver. Dette er en meget udfordrende opgave indenfor Life Science, og opgaven kan kun løses i fællesskab”, fortæller Sebastian Tosi, leder af DBI-INFRA Image Analysis Core Facility. Et hvert Life Science-projekt, der er afhængigt af BioImaging, har sine egne specifikationer. Samtidigt er downstream (hvad der sker med data, efter at man har brugt dem, red.) billede- og databehandling langt mindre strømlinet end i beslægtede områder som for eksempel medicinsk billedbehandling og genomik”, fortsætter Sebastian Tosi.

BioImaging forskergruppen fra Københavns Universitet kender til disse udfordringer. De arbejder nemlig med store mængder af data i form af billeder produceret af diverse mikroskoper ligesom mange andre forskere indenfor Life Science. Som en del af DBI-INFRA deltog de i supportmøderne med DeiC for netop at kunne gøre deres billedbaserede datasæt mere tilgængelige og brugbare i form af læsbare standarder for billeder, metadata og kompatible billedarkiver efter FAIR-principperne.

FAIR delingsplatform med DBI-INFRA billedlager kan gøre data tilgængelige og brugbare

For at udnytte den tværfaglige synergi har life science-forskergrupperne brug for løsninger til at dele billedbaserede datasæt. "Life Science forskere har brug for nye billedanalyser og højeffektive computerløsninger for at innovere og opdage, mens dataloger har brug for adgang til Life Science-problematikker og billeder for at skabe nye værktøjer og løsninger. Oprettelsen af en FAIR delingsplatform med DBI-INFRA billedlager kan give vores forskergrupper mulighed for at gøre data tilgængelige og brugbare,” fortæller Clara Prats, direktør for DBI-INFRA. Dette kunne være som en del af DeiCs nationale Data Management tjenester på sigt.

DeiC-supportmøderne giver dybere forståelse og overblik over muligheder

Forskergruppen ved Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet havde et specifikt behov for sparring, fordi de skulle udarbejde en Data Management Plan for EU-projekter under Horizon Europe. Her er der nemlig nogle helt specifikke krav, som Data Management Planen skal leve op til. ”Supportmøderne med DeiC har bidraget til en bedre forståelse af kravene til en Data Management Plan og mulighederne for lagring af data”, udtaler Steen Solvang Jensen, seniorforsker ved Institut for Miljøvidenskab. 

GO FAIR kontoret hjælper forskere til mere FAIR data

Er du er en del af en forskergruppe, som arbejder med et Horizon Europe finansieret projekt, eller bare er interesseret i at publicere mere FAIR data, kan du læse mere om, hvordan vi kan hjælpe dig på det danske GO FAIR kontors hjemmeside eller skriv en mail til den nationale GO FAIR kontors koordinator: Sandra.Boerman@deic.dk