
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen godkendte i april 2025 et addendum til FAIR-strategien, som giver FAIR arbejdsgrupperne mulighed for at fortsætte deres arbejde frem til 2026. Dette er et vigtigt skridt i implementeringen af den nationale data management-strategi, der er baseret på FAIR-principperne.
Udsigt til kontinuitet og evaluering
Med det nye addendum får arbejdsgrupperne mulighed for at fortsætte arbejdet med de eksisterende indsatsområder, der dog kan afsluttes eller justeres. Der er også et øget fokus på at vurdere, hvordan FAIR-principperne kan implementeres på universitetsniveau, og hvordan man kan følge fremdriften.
"Med Addendum ser vi forventningerne fra UFS til, at strategiens implementering er forandringsskabende på universiteterne, understreget. Rapportering og evaluering står naturligvis centralt. Sekretariatet i DeiC ser frem til at fortsætte sit arbejdet med at betjene FAIR Følgegruppen og arbejdsgrupperne i den kommende periode”. Anne Sofie Fink Kjeldgaard, Chef for Data Management, DeiC
FAIR-indikator som nyt værktøj til universiteterne
Arbejdsgrupperne stilles i det nye addendum til opgave at overveje muligheden for at udvikle en monitoreringsmekanisme eller en indikator for FAIR strategien. I marts 2025 samledes alle seks arbejdsgrupper under den nationale strategi og FAIR-følgegruppen til et heldagsmøde i Odense. Mødet blev støttet økonomisk af EOSC-projektet FAIR-IMPACT, som i en af sine arbejdspakker har haft fokus på nationale initiativer. Under mødet blev ideen om at oprette en FAIR-indikator præsenteret af John Renner Hansen, bestyrelsesforperson for DeiC, og vakte stor interesse blandt arbejdsgrupperne.
"Idéen om at skabe en FAIR-indikator stammer fra succesen med Open Access Barometeret, som på en let og overskuelig måde viser, hvordan de enkelte universiteter og fagområder er kommet i gang med implementeringen af Open Access. Et tilsvarende barometer for FAIR vil give universitetsledelserne og ministeriet et værktøj til at vurdere, hvordan implementeringen skrider frem, og hvor der eventuelt mangler opbakning og ressourcer," siger John Renner Hansen, bestyrelsesforperson for DeiC.
Rullende mandat skal sikre kontinuitet
Frem for at nedsætte en tredje mandatperiode, har Uddannelses- og Forskningsstyrelsen besluttet at overgå til et rullende mandat. Det giver arbejdsgrupperne en længere planlægningshorisont og bedre kontinuitet i arbejdet. Uddannelses- og Forskningsstyrelsen tager årligt stilling til om arbejdet skal fortsættes endnu et år ud i fremtiden.
"For at give arbejdsgrupperne en rimelig tidshorisont for planlægning af arbejdet, blev det efter det første år besluttet, at mandaterne altid skal række et år ud i fremtiden. Derfor lægges der hvert år et nyt år til, så der i begyndelsen af året er en toårig tidshorisont. Det giver en langt bedre kontinuitet i arbejdet," afslutter John Renner Hansen.
Baggrund I 2021 offentliggjorde Uddannelses- og Forskningsministeriet den nationale data management-strategi baseret på FAIR-principperne og nedsatte en følgegruppe til at koordinere implementeringen. Følgegruppen oprettede fem arbejdsgrupper, der fokuserer på datamanagementpolitikker, infrastruktur, finansiering, kompetencer og sikkerhed. I december 2022 afleverede FAIR Følgegruppen en rapport til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, hvilket førte til en forlængelse af gruppens mandat, et nyt kommissorium samt etableringen af en yderligere arbejdsgruppe med fokus på datas værdi.
Læs mere om FAIR Strategien: https://zenodo.org/communities/danish-national-strategy-for-fair-implementation-2023-24/about
Læs addendum: DOI: 10.5281/zenodo.15316567.