Gå til hovedindhold

DeiC samarbejder internationalt om infrastruktur til forskningsdata

DeiC samarbejder med det australske forskningsnet om at udvikle software, der lader forskere lagre og dele forskningsdata på tværs af institutter og universiteter.
Af
13/04/2015 14:04

DeiC har indledt et udviklingssamarbejde med det australske forskningsnet, AARNet (Australia’s Academic and Research Network). De to organisationer udvikler i fællesskab software, der gør det let for forskere at lagre og dele forskningsdata på tværs af institutter og universiteter.

På den danske side handler samarbejdet om pilotprojektet Data.deic.dk, der skal demonstrere mulighederne i et storage-system målrettet mod forskere.

”Cloud-tjenester som Dropbox og lignende er brugervenlige og lettilgængelige. Men de fokuserer ikke på sikkerhed og performance ved store mængder data. DeiCs mandat er sammen med universiteternes it-afdelinger at servicere dansk forskning på nationalt niveau. Derfor skal vi også udvikle tjenester, der har netop dét fokus - og selvfølgelig med brugervenlighed, som matcher de populære forbrugerrettede tjenester,” siger divisionsdirektør Martin Bech, DeiC.

Han gør opmærksom på, at de fleste universiteter har en politik om, at forskere ikke må opbevare forskningsdata på de kendte cloud-tjenester. Det skyldes hensynet til ophavsret, persondataloven og andre krav.

”Ofte savner universiteterne tjenester, der opfylder forskernes krav om performance, sikkerhed og mulighed for at dele data med andre. Derfor er der en niche for tjenester, der imødekommer de behov,” siger han.

Projektleder Frederik Orellana supplerer:

“En vigtig del af vores pilotarbejde går ud på at fastslå, hvorvidt vi kan skabe et troværdigt og sikkert alternativ til at opbevare og dele forskningsdata via Dropbox og lignende tjenester. Ud over omkostningsmodellen er de to vigtigste ingredienser brugerinterface og backend. Mere konkret handler det om synkroniseringsalgoritmer og skalering i petabyte-skala."

Internationalt behov

Samarbejdet med AARnet kom i stand, efter at DeiC deltog i en CERN-workshop om cloud og synkroniseringstjenester til forskningsdata. Det viste sig, at mange universiteter og netværksorganisationer står med de samme teknologiske og sikkerhedsmæssige udfordringer.

“Det er ganske enkelt for stor en mundfuld at stå med alene som en enkelt, lille netværksorganisation. Ud over at matche eller i det mindste ikke blegne i forhold til de kendte cloud-tjenesters funktionalitet og skalerbarhed skal vi også udforske forskningsrettede features, der på en naturlig måde vil få forskere til at foretrække vores tjeneste frem for mere konsumorienterede standardtjenester," siger Frederik Orellana og fortsætter:

“Derfor var det oplagt at indgå et samarbejde med AARNet, som vi deler vision med og i øvrigt svinger godt med såvel teknologisk som menneskeligt. Det vil være lige så oplagt at udvide klubben, når vi har en første prototype klar."

De forskningsrettede features, DeiCs pilot-initiativ udforsker, er:

  • Sikkerhed: Krypteret transport, opbevaring på dansk grund og garantier om langtidsopbevaring.
  • Nem deling: Administrering af og deling med eget og andre forskerteams, tilordning af digitale ID'er.
  • Skalering: Plads og båndbredde.
  • Organisering: Tags og metadata.
  • Processering: Integration med compute-tjenester.

Den første version er tilgængelig på data.deic.dk. Næste version forventes efter sommerferien. Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse på cloud@deic.dk.