Gå til hovedindhold

eduroam - hvorsomhelst, nårsomhelst

Af
01/11/2012 21:11

Eduroam - adgang til trådløst netværk på campus over det meste af verden - anvendes i høj grad som det trådløse netværk på de danske universiteter til fordel for studerende og ansatte. Men der er jo også behov for netværk, når man ikke lige er på campus, - også i studie- eller arbejdsmæssigsammenhæng. Og har vi i Danmark ikke været så kreative i brugen, som nogle af de andre lande, der også er med i eduroam-aftalen.

Inspireret af nyheder på sociale medier og i pressemeddelelser besluttede jeg derfor at spørge mine europæiske kommunikationskolleger om de tilbyder eduroam udover på campus i deres land. Det resulterede i en mængde emails, - og en mængde inspiration til jer og os.

Net undervejs

I Sverige har det svenske forskningsnet SUNET netop indgået en aftale med firmaet The Cloud, der sikrer at studerende, forskere og ansatte på universiteterne, har let adgang til netforbindelse, også når de er off-campus. The Cloud tilbyder forbindelse på togstationer, i lufthavne og andre vigtige steder, og med eduroam aktiveret er det ingen sag at komme på nettet, - "åbn din laptop og du er på", som et af de mere anvendte slogan for eduroam lyder, og det gælder naturligvis også danske eduroam-brugere. Så prøv det det næste gang du er i Sverige.

Læs mere på SUNETs website

I Storbritanien har de haft en forsøgsordning på 6 måneder, der gav eduroam forbindelse på nogle af Greyhound ruterne på tværs af England, Skotland og Wales via den 3G service, der i forvejen var installeret i busserne. Muligheden blev i forsøgsperioden primært anvendt af studerende, der var meget glade for ordningen. Der er nu forhandlinger i gang om at gøre det til en permanent services på Greyhound busserne. 

Fuld dækning i universitetsbyerne

I flere - primært mindre - universitetsbyer har de nationale forskningsnet, det lokale universitet og de lokale myndigheder indgået samarbejde om at give primært de studerende mulighed for at komme på nettet over det meste af byen, fx. på caféer og nogle steder i byparker.

For eksempel samarbejder UNINETT i Norge med NTNU (Norwegian University of Science and Technology) og Trondheim Kommune om "Wireless Trondheim" projekt, som giver studerende og ansatte gratis trådløs netadgang over hele byen.

Læs mere om Wireless Trondheim  

I Tilburg i Holland tilbydes eduroam adgang fra 10 accespunkter i bycentrum, samt fra byens biblioteker og museer. Byen arbejder desuden på at få sat accespunkter op på parkeringspladser og i shoppingcentre.

Læs mere om Wireless Tilburg 

I Luxembourg er der eduroam-dækning i  Luxembourg City and Esch-sur-Alzette og Ljubljana - hovedstaden i Slovenien har i princippet også eduroam-dækning over hele byen, dog mener min kontaktperson, at der er for få accespunkter til at man reelt kan sige, at der er fuld dækning. Til gengæld kan man komme på med eduroam på bibliotekterne, og på et af museerne, mens 5 museer mere planlægger at indføre det.

I Storbritanien er Bristol University gået sammen med Bristol City Council og den lokale NHS Trust, om at tilbyde eduroam flere steder i Bristol. Blandt andet på hospitaler, museer og biblioteker. Det er målet at øge antallet af forbindelsespunkter til flere offentlige steder i byen.

O'Porto i Portugal tilbyder eduroam på 17 offentlige steder, i museer, biblioteker og byparker.

Net til skoleelever - og turister

I Kroatien tilbyder det kroatiske forskningsnet CARNet turister på øerne Unije, Susak og Dugi otok  i den nordlige del af Adriaterhav gratis internet via hvis man har eduroam-login. Det er dog en behagelig følgevirkning for turisterne, for det trådløse netværk er etableret til fordel for skoleelever på øerne. Projektet fik i øvrigt i 2008 førsteprisen i Cisco Networkers Inn0vation Award, for at være det projekt, der havde størst betydning for et lokalsamfund.

Tilsvarende nyder turister også godt af gratis trådløst net (når de har eduroam login, vel at mærke) i byen Pula i Istria i Kroatien. WiFi netværket PulaFreeAir findes 17 steder i byen.

Her er et kort over projektet

På konferencecentre

På de tidligere Forskningsnet konferencer (nu DeiC konference) har vi altid installeret eduroam som trådløst netværk til deltagerne, - måske har I også gjort det til konferencer for universiteterne.

Permanent installationer af eduroam på konferencecentre, der ofte anvendes til universitets- eller forskningsnet konferencer er noget de arbejder på i fx. Frankrig.

I Storbritanien har Janet (forskningsnettet) udviklet en "eduroam Meeting Support (eMS)" service til konferencer, hvor der ikke i forvejen er eduroam. Access punkterne går via VPN forbindelse til Janet’s RADIUS Proxy Server, og giver dermed eduroam forbindelse til deltagerne på konferencen. Accespunkterne er selvfølgelig konfigureret til at understøtte IPv6. 

På TERENA konferencen i 2009 i Malaga, Spanien havde de lokale arrangører (det spanske forskningsnet REDIRIS) fået installeret eduroam på busserne, der kørte fra hotellerne inde i byen til konferencen, der blev holdt på universitetet, som ligger udenfor byen.  eduroam muligheden var kun sat op af hensyn til konferencedeltagerne, men det viste sig, at de studerende (og formentlig også ansatte) brugte det i udstrakt grad i perioden fra konferencen sluttede og til man nogle måneder senere fjernede muligheden. Malaga City Counsil ser dog på muligehden for at genindføre eduroam på bussen fra city til universitetet. Billedet øverst er fra en af bybusserne under TERENA konferencen.

  eduroam advarsel UNINETT
UNINETT (Norge) anvender disse "advarselsskilte" på steder med eduroam-adgang.

Udenfor Europa

eduroam er en europæisk opfindelse, men den har bredt sig til store dele af verden, blandt andet til Japan. I Tokyo kan man bruge sin eduroam login på hotspots på caféer, konferencecentre og større butikscentre i centrum.   Via accespunkter i elmasterne tilbydes adgang til eduroam på gaderne i Tokyo centrum. 

Læs mere om brugen af eduroam i Japan på GÉANTs website (PDF)

Mere om eduroam

Læs generelt om eduroam her

Læs også - ros til eduroam i bloggen "DTU Indefra" af Civilingeniør i fysik og nanoteknologi, Jakob Rosenkrantz de Lasson på ing.dk: eduroam er pissesmart

TERENA har i projektet ASPIRE (A Study on the Prospects of the Internet for Research) blandt mange andre ting behandlet brugen af eduroam udenfor campus. 
Se delrapporten "The Adoption of Mobile Services"  sektion 3.2.5