Gå til hovedindhold

Nyhedsbrev september 2016: Eske Willerslev taler på DeiC konference | Ericsson vinder udbud om forskningsnet | Humanister bruger Computerome til video

Nyhedsbrev fra DeiC - Danish e-Infrastructure Cooperation, september 2016.
Af
05/09/2016 11:09

I denne måneds nyhedsbrev kan vi fortælle, at professor Eske Willerslev har sagt ja til at holde det afsluttende indlæg på årets DeiC konference. Vær opmærksom på, at du kan købe billet kun til andendagen, hvis du har travlt, men ikke vil gå glip af hans indlæg.

EU-udbuddet om optisk udstyr til forskningsnettet er endt med en løsning, hvor Ericsson leverer og supporterer udstyr fra ECI Telecom.

Supercomputere bliver ofte set som noget for naturvidenskabelige og tekniske forskere. Men humanister kan også drage fordel af de mange processorkræfter. Det bringer vi et eksempel på, hvor Computerome kører videobehandling i et Windows-miljø.

God fornøjelse med læsningen!

Nyhedsbrevet sendes også på mail til tilmeldte abonnenter. Du kan til- og afmelde dig nyhedsbrevet pr. mail på denne side:

Tilmeld/afmeld nyhedsbrev


Eske Willerslev taler på DeiC konferencen

Professor Eske Willerslev er et af de mest kendte navne inden for oldtidsgenetik. Men næppe mange ved, at han bruger Computerome til mange af sine forskningsprojekter. På næste måneds DeiC konference i Kolding fortæller han om sin forskning, idet han holder den afsluttende keynote onsdag den 5. oktober.

konferencepublikum

Ericsson leverer optisk udstyr til udbygning af forskningsnettet

EU-udbuddet om optisk udstyr til forskningsnettet er afsluttet med Ericsson som vinder af kontrakten. Telekoncernen Ericsson skal sammen med sin underleverandør ECI Telecom levere optisk transmissionsudstyr til forskningsnettet. Dermed kan brugerne se frem til forbindelser med 100 gbit/s båndbredde - og muligheden for at lave 88 kanaler på en enkelt forbindelse, hvor tallet i dag er 40. Prisen er under halvdelen af det budgetterede beløb. Kontrakten er indgået mellem Ericsson og DTU på vegne af DeiC.

Universitetsdirektør Claus Nielsen, DTU (t.v.) og adm. direktør Jørgen Alsing fra Ericsson underskrev kontrakten tirsdag den 30. august 2016.

ESS åbner datacenter i København

Datacenteret til det kommende neutronmikroskop i Lund er indviet i København. Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs har åbnet datacenteret, der skal behandle data fra det store europæiske neutronmikroskop, der er ved at blive opført i Lund, Sverige. DeiC står for netværksforbindelsen.

 

Humanistiske forskere behandler video med Computerome

Humanistiske forskere sparer tid ved at lade supercomputeren Computerome bearbejde store mængder video. De optager forsøgspersoner med fem kameraer samtidig for at afdække sociale interaktioner mellem dem. Bagefter skal de fem videofiler samles i ét skærmbillede. Det klarer Computerome mange gange hurtigere end forskernes egne laptops.

Video med fem samtidige videooptagelser

WAYF sikrer krypteringsnøgler med HSM

WAYF har taget et Hardware Security Module (HSM) i brug for at sikre krypteringsnøgler mod tyveri og misbrug.  Modulet signerer de login-oplysninger, tjenesten sender til serviceudbydere. Dermed er krypteringsnøglen dannet inde i et hardwaremodul, som den aldrig forlader.

Portal giver overblik over kurser om eScience

Træningsportalen fra DeiC eScience kompetencecenter samler universiteternes kurser om supercomputere, datamanagement og andre emner inden for eScience. Den nye webtjeneste giver et samlet overblik over kurser rettet mod forskere, studerende og andre med interesse i eScience.


Deltag i BoF's på DeiC konference 2016

Som noget nyt byder årets DeiC konference på BoF-sessioner (birds of a feather). Det er en chance for at mødes med andre, der er interesserede i et bestemt emne, under uformelle forhold. På en BoF kan du stille spørgsmål til eksperter, høre om andres oplevelser og dele dine egne erfaringer. DeiC konference 2016 tilbyder tre BoF-sessioner, der alle ligger tirsdag den 4. oktober kl. 18-18:45.

  • BoF: Visualization tools and best practise for modern scientific computing ved Niels Aage, DTU
  • BoF: SLURM HPC scheduler experiences, tips og tricks ved Ole Holm Nielsen, DTU
  • BoF: Introduksjon til Network Administration Visualized (NAV) ved Morten Brekkevold

Mød nordiske kolleger i Helsinki og hør om netværk og sikkerhed

Så er der kun et par uger til den 29. NORDUnet Conference. Den finder sted i Helsinki 20.-22. september. Årets hovedtema er sikkerhed, blandt talerne er den internationalt anerkendte sikkerhedsekspert Mikko Hyppönen. Derudover er der rig lejlighed til at blive klogere på netværksteknologier og udveksle erfaringer med kolleger.

 


DeiC årshjul Årshjul

For at sikre sammenhæng i de strategiske og administrative opgaver i DeiC arbejder vi efter et årshjul. Årshjulet viser sammenhængen mellem bestyrelsens, ledelsens og organisationens opgaver inden for

  • Strategi, strategiske handlingsplaner, drifts- og projekthandleplaner.
  • Budget og opfølgning.
  • Information - årsrapport, interne informationsmøder, møder med interessenter og den årlige konference.

Årshjul 2016


AktiviteterTil kalenderen

Træningsportalen på DeiC eScience Vidensportal har en løbende oversigt over kurser om eScience. Nedenfor følger et aktuelt udpluk, hele listen kan ses her:

eScience Vidensportal | Træningskurser


Kursus om undervisning og jura (gratis)

fre 09 sep | Aarhus

Det bliver mere og mere almindeligt at undervise via internettet. Vi andre blev undervist ved hjælp af tavle og kridt, men i dag står der e-læring på menuen. Vi udsætter de studerende for film, quizzer og interaktive e-læringsforløb.

Coordinates and Cultural History – From historical GIS to Spatial Humanities (in Danish)

ons 14 sep | Syddansk Universitet

Spatial Humanities originate from Digital Humanities and use geographic references and analytic tools in the research of digital material. The seminar includes various presentations of researchers and practicians from the Danish universities, archives and museums illustrating the potential.

IT Jura 2016

tor 15 sep | Radisson BLU Scandinavia : Amager Boulevard 70

Den 15. september kan DANSK IT for 17. gang byde velkommen til den årlige IT-jura konference. Konferencen afholdes i København og byder vanen tro på et fagligt stærkt program, der giver dig den rette opdatering på det it-retlige område samt mulighed for at erfaringsudveksle med ligesindede kolleger.

Cloud computing kontrakter og håndtering af persondata - Bliv opdateret på én dag!

man 03 okt | Teknologisk Institut - Aarhus

Dette kursus giver dig en gennemgang af de vigtigste elementer ved indgåelse af cloud computing kontrakter og håndtering af persondata og sikkerhed. Cloud computing er fremtiden Cloud computing er karakteriseret ved, at it-services leveres og anvendes på internettet.

Nye veje til eScience: DeiC konference 2016

tir 04 okt | Comwell Kolding

Temaet for årets konference er ”Nye veje til eScience”. DeiC konference 2016 er årets begivenhed for alle, der arbejder med netværk, high performance computing og datamanagement – kort sagt alle, der arbejder med e-infrastruktur. Konferencen finder sted i Kolding den 4.-5. oktober.

Arkivloven og informationshåndtering

tor 06 okt | Teknologisk Institut - Taastrup

Ved du præcist, hvad der skal arkiveres hvordan og hvornår? Lovgivningen, heriblandt arkivloven er kompleks og under udvikling, og stiller store krav til virksomheders, myndigheders og organisationers håndtering af informationer.

Kursus om ophavsret, databaser og licensaftaler (gratis)

fre 07 okt | Aarhus

Hvad er en database i juridisk forstand? Hvilke databaser er beskyttet af ophavsret, og hvilke er ikke? Hvornår er det en krænkelse at foretage udtræk af en database? Hvilke udtræk kræver ikke tilladelse? Hvornår er der indgået en licensaftale, og kan den ændres efterfølgende?

Multivariate Data Analysis

man 10 okt | Aalborg University

In many applications data is acquired from multiple sources or is described by multiple variables. Within areas of signal and image processing, biomechanics, clinical decision support, bioinformatics, etc. there is an increasing need for analysing various types of multivariate data.


Gratis kurser til speciale-/ph.d.-studerende via PRACE

Danmarks medlemskab af PRACE giver mulighed for gratis kurser for studerende og forskere på danske institutioner.

PRACE Training Portal

Øvrige kurser og seminarer

Danske ph.d.-kurser kan findes i en fælles database på PhD Courses in Denmark. Søg fx. på "computing" eller "datamanagement".

Nationale kurser

CLARIN-DK: Kurser inden for digital humaniora og CLARIN-EU: Events

DigHumLab: Kurser inden for digital humaniora

Kurser om jura og ophavsret

Ophavsretten får større og større betydning for både forskere og undervisere. Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde (UBVA) udbyder en række relevante kurser.

Grundkurser i ophavsret

Kurser om forskning, etik og jura

Kurser om ophavsret, databaser og licensaftaler


Følg DeiC på de sociale medier

Du kan også følge DeiC via LinkedIn, Facebook og Twitter.

Vi deler små og store nyheder og aktiviteter fra ind- og udland, os selv og samarbejdspartnere.

Facebook
LinkedIn
Twitter