Gå til hovedindhold

Nyhedsbrev december 2020: Dansk HPC-baseret forskning set i forhold til verdensmålene | Stor bevilling styrker dansk registerforskning markant | Her er FAIRification Roadmaps for to forskergrupper

Nyhedsbrev fra DeiC, Danish e-Infrastructure Cooperation, december 2020.
Af
17/12/2020 10:12
Billede
Nyhedsbrev-logo
Grafik: DeiC

Velkommen til årets sidste nyhedsbrev, der denne gang kommer lidt tidligere end normalt på grund af juleferien.

I nyhedsbrevet kan du blandt andet læse om publikationsanalysen, hvor resultaterne for brugerne og forskningen fra de tidligere tre nationale HPC-anlæg i perioden 2015 til 2019 er blevet analyseret og sammenholdt med FN’s verdensmål. Der er således indsamlet data for fem år og listen tæller nu 835 publikationer.

Ligeledes er der sket det glædelige, at en bevilling fra Novo Nordisk Fonden gør det muligt at bygge et nyt multigenerationsregister, hvor forskerne får et langt bedre grundlag for at se på, hvordan arvelighed og familieforhold eksempelvis påvirker danskernes sundhed. Vi har snakket med professor Carsten Bøcker Pedersen, der fortæller om sine forventninger.

Vi ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår. På gensyn i 2021, der forhåbentlig bliver et mere almindeligt år uden alle Corona-restriktionerne, så vi igen kan være sammen.

Rigtig go' læselyst.

Næste nyhedsbrev udsendes i januar 2021.

Nyhedsbrevet sendes også på mail til tilmeldte abonnenter. Du kan til- og afmelde dig nyhedsbrevet pr. mail på denne side:


Dansk HPC-baseret forskning set i forhold til verdensmålene

I DeiCs seneste publikationsanalyse kan du blive meget klogere på forskningsresultaterne fra de nationale supercomputere og se, hvordan de bidrager til FN's verdensmål for bæredygtighed.

Stor bevilling styrker dansk registerforskning markant

Penge fra Novo Nordisk Fonden gør det muligt at bygge et nyt multigenerationsregister, hvor forskerne får et langt bedre grundlag for at se på, hvordan arvelighed og familieforhold eksempelvis påvirker danskernes sundhed. 

Knowledge Hub: Portalen, der skal samle viden om FAIR og EOSC for nordiske forskere

EOSC-Nordic har taget hul på det første kapitel i det arbejde, der skal demonstrere et nyt nordisk virtuelt kompetencecenter. Her kan du læse om de foreløbige tanker og resultater.

Frankrig blåstempler eduVPN

eduVPN er nu på listen over open source software, som den franske stat har godkendt til brug på universiteter og ministerier. En beslutning, som DeiCs projektleder af det åbne VPN-projekt håber, vil have en afsmittende effekt på de danske universiteter og organisationer.

Her er FAIRification Roadmaps for to forskergrupper

Et bredt forankret samarbejde skal hjælpe danske forskere med at strukturere metadata til gavn for både egen og andres forskningsarbejde. Her er to konkrete eksempler på, hvordan det arbejde kan angribes.

Ansøg om HPC-regnekraft til din virksomhed

Nu har små- og mellemstore virksomheder mulighed for at ansøge om HPC-regnekraft gennem et nyt stort EU-projekt.

 


 

Brug DeiC eScience Vidensportal

På DeiC eScience Vidensportal finder forskere og andre interesserede råd og vejledning om eScience.

eScience Vidensportal | Træningskurser

Træningsportalen på DeiC eScience Vidensportal indeholder en løbende oversigt over kurser om eScience.


Følg med i European Open Science Clouds arbejde i Norden

EOSC-Nordic-projektet handler om, at forskningen skal have mulighed for at tage afsæt i alle de data, som allerede eksisterer på tværs af fagområder og landegrænser. På den måde skal det gøres muligt, at konkrete forskningsområder kan dykke ned i en enorm vidensbank og komme op igen med nye og interessante problemstillinger ud fra det, man allerede ved.


Podcasts om Supercomputing i Danmark

Podcastserien Supercomputing i Danmark fortæller om forskeres praktiske erfaringer med at anvende supercomputere.


Gratis kurser til speciale-/ph.d.-studerende via PRACE

Danmarks medlemskab af PRACE giver mulighed for gratis kurser for studerende og forskere på danske institutioner.


Følg DeiC på de sociale medier

Du kan også følge DeiC via Facebook, Twitter og LinkedIn.

Vi deler små og store nyheder og aktiviteter fra ind- og udland, os selv og samarbejdspartnere.