Er du samfundsvidenskabelig forsker, og har du brug for vejledning i, hvordan du bedst håndterer dine forskningsdata?
Så kan du finde inspiration i en guide til forskningsdatamanagement, som CESSDA ERIC (Consortium of European Social Science Data Archives European Infrastructure Consortium) har udarbejdet: Expert tour guide on Data Management.
Guiden består af seks kapitler, der fører læseren gennem de forskellige stadier af forskningsprojektet: Fra den indledende planlægningsfase til offentliggørelsen af data.
Per 1. januar 2018 overtager DeiC driften af DataCite Danmark, der hidtil har været drevet af DTU. DataCite Danmark er det danske bindeled til den internationale DataCite-organisation, der leverer unikke og langtidsholdbare identifikatorer i form af DOI'er (Digital Object Identifier) specielt til forskningsdata.
Institutioner og organisationer har indtil nu skullet betale et årligt bidrag for at anvende DataCite. Denne betaling bortfalder, da der fremover er skabt national finansiering til driften af DataCite Danmark.
En international non-profit organisation der udsteder persistente identifikatorer (DOIer) til forskningsdata oa. forskningsobjekter (fysiske, digitale eller abstrakte) så de nemt kan findes, tilgå og citeres, mhp. at denne type forskningsoutput kan anerkendes som meritterende på lige fod med publikationer.
Anders Sparre Conrad fortalte om DMPonline på DeiC konference 2017.
Et nyt værktøj hjælper forskere med at skrive den datamanagementplan, der ofte er første skridt på vejen mod at få styr på forskningsdatamanagement: DMPonline.
DEFF (Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek) og DeiC stiller DMPonline gratis til rådighed for danske forskere i år og næste år. DeiC står for den tekniske drift.
"Jeg vil arbejde for, at Nationalt Forum for Forskningsdata Management bidrager til at sikre, at de penge som bliver bevilget på nationalt plan, skaber bedst mulig sammenhæng mellem lokale initiativer og den europæiske og globale udvikling," siger Anders Sparre Conrad, der er ny formand for forummet.
Den hidtidige formand for Nationalt Forum for Forskningsdata Management, Henrik Pedersen, forlader posten for at blive dekan på Aalb
Tre arkæologer fra Danmark, Norge og Sverige deltager i et stort fælleseuropæisk projekt, der skal gøre visionen bag European Open Science Cloud til virkelighed. Projektet EOSC-hub har til formål at give forskere en fælles indgang til mange forskellige typer forskningsdata.
Tovholder for arkæologernes del af projektet er lektor Jens-Bjørn Riis Andresen, Aarhus Universitet, fra arkæologiafdelingen på Moesgaard Museum. Han fortæller, at arkæologer de sidste 25 år har drømt om sådan et system:
Hvem ejer de data, som forskere bringer med ind i et forskningssamarbejde? Og hvad må deltagerne bruge data til under projektet – og efter det er færdigt?
Den type spørgsmål bør deltagerne i et forskningsprojekt overveje, inden de går i gang med projektet. Med hjælp fra en modelaftale kan de indgå en bindende aftale, der dækker spørgsmål om blandt andet rettigheder og databeskyttelse.
Hvordan lærer kommende forskere at holde styr på deres forskningsdata ved hjælp af forskningsdatamanagement? Det spørgsmål behandler rapporten "Anbefalinger til Udvikling af et Blended Learning‐forløb: Kursus i Data Management for Ph.d.‐studerende ‐ baseret på læringsmål for Humaniora og Sundhedsvidenskab."
"Skal Danmark spille på to heste i EU vedrørende e-infrastruktur?"
Det spørgsmål stiller Henrik Pedersen, der er formand for Nationalt Forum for Forskningsdata Management, i et indlæg på DeiCs nye blog.
Bloggen er startet som en mulighed for at rapportere om de internationale møder om datamanagement, medlemmerne af Nationalt Forum for Forskningsdata Management deltager i.
Man kan kommentere indlæggene, hvis man opretter sig som bruger på blogtjenesten.