Gå til hovedindhold

Danmark har fået national Data Alliance node: Nu løftes Forum for Forskningsdata Management op i højere internationalt gear

DM Forum får en central rolle i at skabe dansk kendskab til Research Data Alliance (RDA) og herigennem at støtte den enkelte forsker i at håndtere og udnytte værdien af forskningsdata bedre.
Af
05/11/2018 08:11
Billede
RDA Research Data Alliance logo
Foto: RDA
I skæret fra sommerens solskin ansøgte DeiC om midler til at etablere en dansk node i Research Data Alliance, en såkaldt national node.

Den ansøgning er nu blevet imødekommet, og der er afsat cirka 400.000 kroner til at starte et internationalt orienteret supplement til Datamanagement Forum i Danmark.

Projektet skal startes i løbet af begyndelse af næste år, og det er Anne Sofie Fink Kjeldgaard, der områdeleder for Digital Service hos Rigsarkivet, som skal stå for projektledelse.

Anne Sofie Fink Kjeldgaard​, hvad kommer oprettelsen af den nye node til at betyde?

”Overordnet er opgaven at sprede kendskabet til de produkter, der udvikles i RDA’s arbejdsgrupper. Det er eksempelvis disciplinspecifikke metadatastandarder for forskningsdata eller metodologier til citationer på dynamiske data. Det handler om at kunne udnytte de mange gode projekter og ideer, der allerede er gennemarbejdet af RDA og selvfølgelig komme med nye input til RDA fra forskere i Danmark,” fortæller hun.

RDA er allerede tilgængelig for landets forskere, der som enkeltpersoner involverer sig i arbejdet. En danske node er en ramme, som giver DM Forum mulighed for målrettet at understøtte at de internationale ressourcer udnyttes bedre og mere koordineret på det lokale plan.

”Datamanagement Forum får en helt central rolle i at binde RDA og den enkelte forsker bedre sammen,” siger Anne Sofie Fink.

Fremme i node-skoene

Hvad glæder du dig mest til i det nye node-projekt?

”For Rigsarkivet kommer det til at betyde, at vi kan bidrage til at værdien af forskningsdata sikres og udnyttes langt bedre. Derudover glæder jeg mig rigtig meget til at skabe ny kontakter og formidle viden, der kan hjælpe den enkelte forsker fra at sidde alene med udfordringerne til at kunne drage nytte af de store mængder af ressourcer, som RDA-fællesskabet stiller til rådighed.”

I en Nordisk kontekst er Danmark helt fremme i node-skoene. Det er kun Finland, der har en national node, men projekter i både Norge og Sverige er dog på vej.

Bevillingen er således et bevis på, at det danske arbejde i DM Forum er anset i udlandet.

”Nu er der kommet et internationalt lag på det videre arbejde, hvilket har skiftet Datamanagement Forum op i højere gear.”

Research Data Alliance er meget aktivt og stort med næsten 7.500 medlemmer på globalt plan. Samtidig er RDA også meget synlig på EU-politisk niveau, og som led i styrkelsen af den europæiske deltagelse er der netop, med blandt andet midler fra EU's Horizon 2020, oprettet et RDA Europe, som her i foråret lavede forarbejdet for at udvide antallet af nationale noder.

Her kan du få mere information om de konkrete projekter og målsætninger i den danske RDA-node (DK-RDA) samt se ansøgningen:

National RDA node (DK-RDA)

Læs mere