Gå til hovedindhold

Zoom følger med efterspørgslen

Zoom er klar til at håndtere massevis af videomøder.
Af
16/03/2020 10:03
Billede
videomøde
Grafik: Colourbox.

DeiCs video- og samarbejdstjeneste Zoom har med Corona-krisen fået flere brugere end nogensinde før. Den gode nyhed er, at Zoom i weekenden er blevet opgraderet til at kunne klare 20.000 samtidige brugere i den fællesnordiske installation hos NORDUnet og yderligere 100.000 i AWS-clouden i Stockholm.

Der har ikke på noget tidspunkt været egentlige kapacitetsproblemer, men i sidste uge var der en overgang problemer med at logge ind. Det skulle være løst nu, samtidig med at Zoom nu er klar til alle de nye brugere.

Den fællesnordiske installation hos NORDUnet ligger som regel på omkring 3.000 samtidige brugere, og det bliver spændende, at se hvor det tal ender i de kommende uger. I skrivende stund, mandag morgen i den første lukkeuge, er der allerede over 10.000 samtidige brugere.

Licensmodellen

Zoom har den licensmodel, at hver institution skal tegne et abonnement, og det har adskillige også gjort her i løbet af de seneste dage, og det er også lykkedes at få de fleste af dem leveret i løbet af et par dage.

Hvis ens institution ikke har et abonnement, er man henvist til en såkaldt basislicens, hvor der er en begrænsning på mødet på 40 minutter. DeiC har en evalueringsinstans af Zoom, men den er for længst lukket for tilgang af nye brugere, da alle pladserne i den er brugt.

Uanset den stærkt forøgede kapacitet, opfordres brugerne til at fordele sig over hele døgnet, og man skal også være opmærksom på at hjemmeforbindelsens kvalitet (især via WiFi) kan have betydning for oplevelsen.

Medens udbygningen af Zoom-serverne til AWS-clouden er godt nyt for kapaciteten, er det ikke forudset i de udkast til databehandleraftaler, vi ellers var ved at have på plads. Derfor kan vi for indeværende ikke indgå databehandleraftaler om Zoom.

Vi forventer ikke at AWS-clouden fortsat vil være i brug efter krisen, og vil derfor vente med at få databehandleraftaler på plads til vi er tilbage i en blivende tilstand. Det betyder ikke som sådan, at der er noget faktisk sikkerhedsproblem, idet hele kæden af behandlere (DeiC, NORDUnet, Zoom og AWS) i almindelighed lever op til best practice på området og er bundet af aftaler om deres leverancer og sikkerhed om tjenesten.

Når en blivende tilstand indfinder sig, vil vi være parate med databehandleraftaler.

Læs også: