Gå til hovedindhold

Alternative publiceringsplatforme til forskning

Ny rapport fra Knowledge Exchange giver overblik over 45 forskellige Open Source-publiceringsplatforme til formidling af forskningsresultater.
Af
24/10/2023 13:10
Billede
Klodser DM
Foto: iStock

For at få mere viden om alternative platforme til publicering af forskningsresultater og bidrage til at udvikle fremtidens Open Source-publiceringslandskab har DeiC deltaget i Knowledge Exchange-projektet Alternative publishing platforms. Resultaterne af dette arbejde er netop offentliggjort i ny rapport Alternative publishing platforms, what have we learnt, og det danske bidrag til projektet kommer fra Knowledge Exchange eksperterne Rasmus Riise fra Det Kongelige Bibliotek og Claus Rosenkranz fra Copenhagen Business School.

”Håbet er, at resultaterne inspirerer beslutningstagere, forskere og andre interesserede”, udtaler John Renner Hansen, bestyrelsesforperson i DeiC.

Rapporten er et landskabsstudie, som beskriver tendenser og karakteristika for 45 forskellige Open Source-platforme til publicering, og viser, at der er nye typer platforme på vej, som kan erstatte funktioner fra de traditionelle forlag og tilbyde publicering af data eller andre formater, f.eks. en ny tilgang til peer-review.

Resultaterne er indsamlet ved et åbent kald, og Knowledge Exchange fortsætter arbejdet med dette indsatsområde. Andre (nye) platforme er derfor meget velkomne til at tilmelde sig oversigten via dette åbne kald. Rapporten og andet materiale er tilgængeligt på den alternative publiceringsplatform PubPub og på Zenodo.