supercomputer

Forsker opfordrer: Brug preparatory access til at komme i gang med supercomputere

Mads R.B. Kristensen fra Niels Bohr Institutet
"Preparatory access hjælper forskere i gang med at bruge supercomputere," sagde Mads Kristensen fra Niels Bohr Institutet på DeiC konference 2017.

PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) tilbyder forskere mulighed for at forberede sig på at bruge supercomputere. Det sker gennem "preparatory access" – en mulighed, som forsker Mads R.B.

Dansk

PRACE-projekt om at optimere flyvinger fører til artikel i Nature

Dansk
Niels Aage

"Vores model fandt frem til, at skillevæggene skal placeres ude mod siderne i stedet for i midten," siger Niels Aage. Han står med en 3D-printet del af den flyvingemodel, som hans og kollegernes program udviklede.

Den mest effektivt konstruerede flyvinge har en struktur, der ligner det indre af et fuglenæb.

Søg om gratis regnetid på store europæiske supercomputere

Næsten 1,9 milliarder kernetimer er i puljen, når PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) uddeler regnekraft på nogle af de største supercomputere i Europa.

Forskere fra danske universiteter er velkomne til at søge, da Danmark er medlem af PRACE via DeiC.

For at få tildelt regnekraft skal ansøgerne sandsynliggøre, at deres projekt er videnskabeligt eller teknisk fremragende. Kan de det, skal de ikke betale for at bruge supercomputerne. Man skal ansøge om mindst 15 millioner kernetimer.

Dansk

Dellingr tilbyder gratis regnekraft på nordiske supercomputere

Dansk

Kurt Gammelgaard NielsenForskere på danske universiteter kan gratis trække på supercomputere i de øvrige nordiske lande. Det sker som led i projektet Dellingr fra NeIC (Nordic e-Infrastructure Collaboration).

Formålet med Dellingr er at etablere et samarbejde om at udveksle nordiske supercomputerressourcer.

Syddansk Universitet åbner eScience-center

Abacus 2.0 - DeiC national supercomputer placeret hos Syddansk Universitet

Den 13. september inviterer Syddansk Universitet til indvielsen af SDU eScience Center. Formålet er at skabe yderligere kendskab til og interesse for eScience hos forskerne på Syddansk Universitet.

Dagen byder blandt andet på en gennemgang af eScience i sundhedsvidenskab og korte indlæg om fem emner:

  • Præcisionsmedicin.
  • Kemi.
  • Teknologi.
  • Humaniora.
  • Samfundsvidenskab.

Målgruppen er primært forskere på Syddansk Universitet, men alle er velkomne.

Dansk

Podcast: Kvantebiolog studerer cellers aldring med en supercomputer

Hvad får celler til at ældes? Forskere har længe haft mistanke om, at frie radikaler spiller en vigtig rolle i aldringsprocessen.

Frie radikaler er atomer eller molekyler, der har en eller flere uparrede elektroner i den yderste skal og dermed bliver reaktive.

Hvis man vil undersøge, hvordan frie radikaler påvirker cellerne, kræver det, at man studerer molekylernes interaktioner på atomniveau. Det er ikke muligt selv med det stærkeste mikroskop. I stedet for et mikroskop kan man bruge en supercomputer.

Dansk

Forskere fra tre universiteter udfører banebrydende genomforskning med Computerome

Dansk
Bent Petersen
"Computerome var en afgørende faktor for, at det lykkedes os at danne et referencegenom, der er blandt de mest detaljerede i verden," siger lektor Bent Petersen, DTU Bioinformatik.

En artikel i det ansete videnskabelige tidsskrift Nature er seneste resultat af forskningsprojektet Genome Denmark, der begyndte i 2012. Formålet var at opbygge et referencegenom over danskernes arvemasse.

Podcast: Forskere afdækker gummis egenskaber med supercomputer

Producenter af gummi ved meget om, hvordan rågummi reagerer, når de tilsætter svovl og andre kemikalier til det. Men de ved meget lidt om, hvorfor det er sådan.

Den viden kan forskere fremskaffe ved at opbygge en model af gummimolekyler i en supercomputer. Med modellen kan man udføre eksperimenter på samme måde, som man kan gøre det i den fysiske verden. Forskerne kan tilsætte stoffer og trække i materialet for at se, hvordan det forandrer sig.

Men til forskel fra de fysiske eksperimenter giver modellen fuld viden om alt, hvad der sker med materialet.

Dansk

Mads Boye bliver formand for HPC TekRef

Mads Boye er valgt til formand for DeiCs HPC TekRef (Teknisk Referencegruppe for High Performance Computing). Det er et forum for erfaringsudveksling for folk, der er interesseret i supercomputere og HPC (High Performance Computing).

"HPC TekRef er et godt netværk for os på universiteterne, der arbejder med forsker-it og supercomputing. Jeg vil fortsætte i samme tråd som Jens Kohrt, der har været formand de sidste to år. Det vil sige, at vi skal blive endnu bedre til at udveksle erfaringer," siger Mads Boye.

Dansk

Sider

Abonnér på RSS - supercomputer