supercomputer

Ny podcast: Sådan hjælper teknologien humanistisk forskning

En af de første udfordringer, der møder humanister, når de vil i gang med supercomputing i digitale data, er overhovedet at få adgang og/eller tilladelse til at arbejde med data som eksempelvis web-tekster fra Netarkivet.

Det skyldes, at en stor del af disse data kan være personhenførbare og derfor beskyttet af persondataloven. Det betyder i praksis, at man ikke bare kan få adgang til at forske i disse data.

Data skal nemlig først anonymiseres, og det er langt fra en enkelt sag, når det gælder ustrukturerede data som web-tekster.

Dansk

Se videoen: Sådan virker en dedikeret life-science-supercomputer

Supercomputing bragt ned i øjenhøjde.

Det er den korte beskrivelse af denne video, der på fineste vis beskriver og fortæller, hvordan Danmarks kraftigste life-science-supercomputer regner på eksempelvis præcisionsmedicin til forbedring af folkesundheden.

High-performance computing (HPC) er en meget specialiseret disciplin, hvor eksperterne til tider kan tale i et teknisk sprog, der kun er for de indviede, men i videoen bliver det komplicerede stof forklaret på en forståelig og underholdende måde, uden at indholdet bliver udvandet.

 

Dansk

PRACE giver nu mere HPC-plads til industriprojekter

På opfordring fra Industrial Advisory Committee (IAC) vil PRACE-samarbejdet nu give mere supercomputerplads til industrielle projekter. Op til 10 procent af ressourcerne skal således allokeres til projekter af denne type, lyder et nyt forslag.

Der har været åbnet for projektadgang til industrielle aktiviteter siden 2012, men de har kæmpet med de akademiske ansøgninger om plads på supercomputerne, hvilket i praksis har placeret industrien bagerst i køen. De akademiske projekter er nemlig typisk bedre rustet til at gå i gang med HPC-arbejdet.

Dansk

Podcast: Humanister bruger selvfølgelig også supercomputere

På Det Kgl. Bibliotek i Århus står en supercomputer, der har fået navnet Kulturarvsclusteret. Sammen med de omfattende digitale samlinger af dansk kulturarv, der findes på Det Kgl. Bibliotek, så giver Kulturarvsclusteret nu humanistiske forskere nogle unikke muligheder for at forske i store mængder data fra dansk kulturarv ved hjælp af nye kvantitative metoder. 

I denne podcast fortæller Bjarne Andersen og Per Møldrup-Dalum fra Det Kgl. Bibliotek om baggrunden for at skabe et kulturarvscluster, om de første erfaringer og de muligheder det indeholder.

Dansk

Nordiske forskere udnytter supercomputere på tværs af landene

Dansk

Tre forskningsprojekter fra de øvrige nordiske lande har fået tildelt regnekraft på DeiCs supercomputer Abacus 2.0. Samtidig har to danske forskningsprojekter fået mulighed for at køre på supercomputere i Island og Sverige.

Det er de første resultater af Dellingr-projektet fra NeIC (Nordic e-Infrastructure Collaboration). Projektet har til formål at etablere et samarbejde om at udveksle nordiske supercomputerressourcer.

Foreløbig har tre forskningsprojekter kørt på Abacus 2.0 i Odense:

Søg om gratis regnekraft på Europas største supercomputere

Danske forskere kan søge om gratis regnetid på de supercomputere, der indgår i det europæiske samarbejde PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe).

Den 17. ansøgningsrunde, som netop er åbnet, udbyder over 1,8 milliarder kernetimer på ni anlæg.

Ansøgninger bliver udelukkende vurderet ud fra det videnskabelige indhold. Hvis et projekt bliver antaget, er det gratis for forskerne at benytte den regnekraft, det har fået tildelt.

Der er ansøgningsfrist den 2. maj kl. 10.

Dansk

Direkte linje forbinder Rigshospitalets gensekventeringsudstyr med Computerome

Rigshospitalet i København

Centeret foretager genetiske analyser af prøver fra patienter. Medarbejderne anvender sekventeringsmaskiner til at omdanne prøverne til digitale data, som de derefter analyserer på DeiCs supercomputer Computerome ved Risø. En ny maskine gjorde det nødvendigt at få en direkte, lynhurtig forbindelse til supercomputeren.

Dansk

Sommerkonkurrence indbyder studerende til at lære om supercomputere

PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) indbyder studerende til at ansøge om en plads på Summer of HPC 2018-programmet.

Hvis ens ansøgning bliver godkendt, får man en uges kursus i supercomputere på EPCC Supercomputing Centre i Edinburgh, Skotland.

Derefter følger to måneders praktik på et europæisk HPC-center (High Performance Computing). Her arbejder man med et af 20 projekter, som Summer of HPC udbyder.

Det hele foregår fra den 2. juli til 31. august.

Dansk

Danske universitetsfolk ser seneste nyt fra supercomputerverdenen

Dansk

I november rejste syv personer fra Danmark til Denver, Colorado i USA for at høre sidste nyt om supercomputere. Deres rapport fra besøget på SC17 kan hentes her på webstedet.

Delegationen havde arrangeret møder med flere producenter, hvor de hørte om deres planer for fremtiden. Nogle af disse oplysninger blev givet under tavshedsløfte, så dem kan man ikke læse om i rapporten.

Rapporten dækker en række områder inden for supercomputere:

PRACE vil ud på universiteterne

PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) har åbnet et område på sit websted med titlen Outreach to Universities. Formålet er at øge informationsindsatsen over for studerende og ansatte på universiteter.

Ved at ansøge PRACE kan forskere få adgang til nogle af Europas største supercomputere. Men samarbejdet har også andre tilbud til universiteterne:

Dansk

Sider

Abonnér på RSS - supercomputer