supercomputer

Nordiske forskere udnytter supercomputere på tværs af landene

Dansk

Tre forskningsprojekter fra de øvrige nordiske lande har fået tildelt regnekraft på DeiCs supercomputer Abacus 2.0. Samtidig har to danske forskningsprojekter fået mulighed for at køre på supercomputere i Island og Sverige.

Det er de første resultater af Dellingr-projektet fra NeIC (Nordic e-Infrastructure Collaboration). Projektet har til formål at etablere et samarbejde om at udveksle nordiske supercomputerressourcer.

Foreløbig har tre forskningsprojekter kørt på Abacus 2.0 i Odense:

Søg om gratis regnekraft på Europas største supercomputere

Danske forskere kan søge om gratis regnetid på de supercomputere, der indgår i det europæiske samarbejde PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe).

Den 17. ansøgningsrunde, som netop er åbnet, udbyder over 1,8 milliarder kernetimer på ni anlæg.

Ansøgninger bliver udelukkende vurderet ud fra det videnskabelige indhold. Hvis et projekt bliver antaget, er det gratis for forskerne at benytte den regnekraft, det har fået tildelt.

Der er ansøgningsfrist den 2. maj kl. 10.

Dansk

Direkte linje forbinder Rigshospitalets gensekventeringsudstyr med Computerome

Rigshospitalet i København

Centeret foretager genetiske analyser af prøver fra patienter. Medarbejderne anvender sekventeringsmaskiner til at omdanne prøverne til digitale data, som de derefter analyserer på DeiCs supercomputer Computerome ved Risø. En ny maskine gjorde det nødvendigt at få en direkte, lynhurtig forbindelse til supercomputeren.

Dansk

Sommerkonkurrence indbyder studerende til at lære om supercomputere

PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) indbyder studerende til at ansøge om en plads på Summer of HPC 2018-programmet.

Hvis ens ansøgning bliver godkendt, får man en uges kursus i supercomputere på EPCC Supercomputing Centre i Edinburgh, Skotland.

Derefter følger to måneders praktik på et europæisk HPC-center (High Performance Computing). Her arbejder man med et af 20 projekter, som Summer of HPC udbyder.

Det hele foregår fra den 2. juli til 31. august.

Dansk

Danske universitetsfolk ser seneste nyt fra supercomputerverdenen

Dansk

I november rejste syv personer fra Danmark til Denver, Colorado i USA for at høre sidste nyt om supercomputere. Deres rapport fra besøget på SC17 kan hentes her på webstedet.

Delegationen havde arrangeret møder med flere producenter, hvor de hørte om deres planer for fremtiden. Nogle af disse oplysninger blev givet under tavshedsløfte, så dem kan man ikke læse om i rapporten.

Rapporten dækker en række områder inden for supercomputere:

PRACE vil ud på universiteterne

PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) har åbnet et område på sit websted med titlen Outreach to Universities. Formålet er at øge informationsindsatsen over for studerende og ansatte på universiteter.

Ved at ansøge PRACE kan forskere få adgang til nogle af Europas største supercomputere. Men samarbejdet har også andre tilbud til universiteterne:

Dansk

Vinderprojekt forudser fremtidens energipriser

Abacus 2.0 - DeiC national supercomputer placeret hos Syddansk Universitet

Syv grupper af SDU-studerende har dystet om at finde de mest brugbare og innovative løsninger til de deltagende virksomheders komplekse og datatunge problemer. Ved finalen den 15. november sad konkurrencens dommerpanel klar til at bedømme deres løsningsforslag. Fire vindergrupper blev kåret og præmieret.

Dansk

Forsker opfordrer: Brug preparatory access til at komme i gang med supercomputere

Mads R.B. Kristensen fra Niels Bohr Institutet
"Preparatory access hjælper forskere i gang med at bruge supercomputere," sagde Mads Kristensen fra Niels Bohr Institutet på DeiC konference 2017.

PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) tilbyder forskere mulighed for at forberede sig på at bruge supercomputere. Det sker gennem "preparatory access" – en mulighed, som forsker Mads R.B.

Dansk

PRACE-projekt om at optimere flyvinger fører til artikel i Nature

Dansk
Niels Aage

"Vores model fandt frem til, at skillevæggene skal placeres ude mod siderne i stedet for i midten," siger Niels Aage. Han står med en 3D-printet del af den flyvingemodel, som hans og kollegernes program udviklede.

Den mest effektivt konstruerede flyvinge har en struktur, der ligner det indre af et fuglenæb.

Søg om gratis regnetid på store europæiske supercomputere

Næsten 1,9 milliarder kernetimer er i puljen, når PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) uddeler regnekraft på nogle af de største supercomputere i Europa.

Forskere fra danske universiteter er velkomne til at søge, da Danmark er medlem af PRACE via DeiC.

For at få tildelt regnekraft skal ansøgerne sandsynliggøre, at deres projekt er videnskabeligt eller teknisk fremragende. Kan de det, skal de ikke betale for at bruge supercomputerne. Man skal ansøge om mindst 15 millioner kernetimer.

Dansk

Sider

Abonnér på RSS - supercomputer