Gå til hovedindhold

Podcast om supercomputing: Hvem følger dig egentlig på nettet?

I den nye podcast om supercomputing kan du høre om et spændende forskningsprojekt, som undersøger tracking af brugere på danske websider.
Af
06/01/2020 12:01
Billede
Podcast
Foto: Colourbox.

Podcast-serien Supercomputing i Danmark dykker denne gang ned i en interessant snak med adjunkt i medievidenskab ved Aarhus Universitet, Janne Nielsen, om tracking af brugere på web.

Vi ved allerede godt, at der blive indsamlet en masse oplysninger om os, når vi bevæger os rundt på internettet, men hvornår opstod begrebet? Og hvordan har teknologien udviklet sig i takt med at internettet og vores brug af nettet har ændret sig?

Det er nogle af de spørgsmål, som Janne Nielsen undersøger.

Netarkivet og Kulturarvsclusteret

Det er store mængder af data, som hun skal analysere, og de indhentes fra Netarkivet på Det Kgl. Bibliotek, hvor der opbevares en kopi af det danske net - svarende til omkring en million websites. Her findes data om den danske del af internettet helt tilbage til 2006. Som regnemaskine anvendes supercomputeren Kulturarvsclusteret på Det Kgl. Bibliotek i Aarhus.

I podcasten fortæller Janne Nielsen blandt andet om hvilke teknikker, der anvendes til at indsamle data om brugerne, og hvordan analyse af eksempelvis kildekoden på danske websider kan give svar på spørgsmål.

Janne Nielsen har tidligere arbejdet på et andet spændende projekt sammen med professor Niels Brügger fra Medievidenskab på Aarhus Universitet og Ditte Laursen fra Det Kgl. Bibliotek, hvor de har analyseret den historiske webudvikling i perioden mellem 2006 og 2015.

Denne podcast er produceret af Iben Julie Schmidt fra Scientifica for DeiC.

Læs mere: