Gå til hovedindhold

Stort europæisk samarbejde om 33 HPC-kompetencecentre

EuroCC og CASTIEL er to europæiske projekter, der skal øge viden og kendskab til brugen af supercomputere i forskningen. I Danmark deltager alle otte universiteter i arbejdet med at udvikle et kompetencecenter.
Af
14/09/2020 09:09
Billede
supercomputer
Foto: Colourbox.

EuroCC og CASTIEL skal opbygge et europæisk netværk bestående af 33 nationale HPC-kompetencecentre (High-Performance Computing).

Formålet er, at de to projekter skal kortlægge og udvikle HPC-færdigheder og samtidig fremme samarbejde og implementering af bedste praksis på området.

Hvert af de 33 nationale kompetencecentre vil blive en del af EuroCC-netværket, som skal stå for en kortlægning af de tilgængelige HPC-kompetencer samt identificere og lappe videnshuller.

CASTIEL-projektet (Coordination and Support for National Competence Centres on a European Level) skal efterfølgende koordinere HPC-kompetencerne på tværs af de forskellige centre og lande.

På denne måde kan en dansk forsker trække på HPC-viden fra alle 33 centre og omvendt.

Den 11. september blev der afholdt kickoff på EuroCC-projektet, hvor mere end 200 personer deltog. Danmark var repræsenteret ved DeiC og alle otte danske universiteter.Forskningsnettet

Danske universiteter er startet

Det danske center oprettes som et samarbejde mellem de otte universiteter med DeiC som koordinator. EuroCC i Danmark skal således være det nationale kompetencecenter, som skal styrke og udbrede brugen af supercomputere i landet.

”Vi har sat tingene i gang, og det første skridt er nu at identificere, hvad vi ved, og mindst lige så vigtigt, hvad vi har brug for at vide om HPC,” fortæller Eske Christiansen, der er HPC-chef i DeiC. 

”Kompetencecentrene skal herefter koordinerer HPC-ekspertise på nationalt plan og letter adgangen til europæiske HPC-muligheder for forsknings- og videnskabelige brugere. Projektet henvender sig desuden til forskellige industrisektorer med interesse for HPC,” siger han.

Allerede i juni var der kickoff på den danske del. Det kan du læse mere om her, hvor du også kan finde de danske deltagere fra universiteterne: Kickoff på EU-projektet EuroCC.

Projektet skal desuden udarbejde undervisningsmateriale og –forløb til relevante brugergrupper.

Læs mere: