Gå til hovedindhold

DeiCs bestyrelse har udpeget en ny formand for DM Rådgivende Forum

Birte Christensen-Dalsgaard skal stå i spidsen for det rådgivende forum for data management.
Af
tor, 09/09/2021 - 12:03
Billede
Arbejde projekt
Foto: Colourbox

DM Rådgivende Forum er etableret af DeiC’s bestyrelse for at sikre dialog og inddragelse af universiteterne i udviklingen af et nationalt storage- og infrastrukturlandskab til understøttelse af data management.

Bestyrelsen har netop udpeget Birte Christensen-Dalsgaard, der er projektleder på Institut for Kommunikation og Kultur - Digital Humanities Lab Denmark på Aarhus Universitet, som rådets nye formand.

Billede
Birte Christensen-Dalsgaard
Foto: Privat

Birte Christensen-Dalsgaard ser tre hovedaktiviteter i det kommende år: Et fortsat arbejde med udviklingen af den tekniske infrastruktur i form af lager- og data-repositories, et organisatorisk arbejde med at sikre de rette snitflader mellem aktører og fora både nationalt og internationalt samt nødvendige initiativer, som skal sikre, at data bliver FAIR.

”Et af de vigtige emner bliver at definere rådets rolle helt tydeligt, ikke mindst i forhold til følgegruppen for den nye data management-strategi. Strategien giver samtidig et rigtig godt fundament for rådet, da den sætter en streg under, at data management er noget man vil fra højeste niveau,” fortæller Birte Christensen-Dalsgaard, og fortsætter:

”En helt konkret opgave er at sikre, at infrastrukturer er på plads, som skal hjælpe forskerne til at gøre deres data mere FAIR – et arbejde, som spænder vidt og involverer grene som maskinlæsbare metadata, maskinlæsbare licenser og ontologidatabaser – bare for at nævne nogle eksempler,” siger hun.

Birte Christensen-Dalsgaard er cand.scient. i matematik og fysik samt licentiat i teoretisk fysik fra Aarhus Universitet. Tidligere har hun været udviklingschef for UNI-C og for Statsbiblioteket samt vicedirektør ved Det Kongelige Bibliotek, hvor hun blandt andet har arbejdet med digitalisering og data management.

Rådgivning om digital infrastruktur

Via sin rådgivning skal DM Rådgivende Forum stimulere og styrke udviklingen af fælles nationale tjenester og aktiviteter på data management-området ud fra princippet om, at investeringer i digital infrastruktur til forskning og uddannelse skal koordineres, udnyttes og drives effektivt.

Desuden skal medlemmerne medvirke til at skabe større sammenhæng mellem den internationale udvikling og danske aktiviteter på lokalt og nationalt niveau.

Opgaverne består eksempelvis i at bidrage til udviklingen af en sammenhængende lagrings- og data management-struktur for hele datas livscyklus og at sikre tilgængeligheden for alle forskere, uanset videnskabeligt hovedområde, til de mest nødvendige data management-tjenester.

Derfor skal DM Rådgivende Forum blandt andet følge og vurdere udviklingen på området, komme med nye forslag og udarbejde oplæg til specifikationer af tjenester.

Læs mere her: