Gå til hovedindhold

Eduroam er tilbage på sporet

Den trådløse netværkstjeneste eduroam er kommet stærkt tilbage efter en hård tid under nedlukningen.
Af
tor, 10/21/2021 - 13:19
Billede
eduroam-logo
eduroam

Når der ikke kommer studerende og personale på universiteter og institutioner, så bliver den trådløse netværksforbindelse, som eduroam giver adgang til, naturligvis heller ikke anvendt.

Tjenesten var før pandemien inde i en rigtig god udvikling med masser af nye brugere og logins, hvilket dog fik en brat opbremsning, da Corona-nedlukningen holdt sit indtog.

I 2020 skete der således en halvering af antallet af logins.

I Danmark er restriktionerne, som bekendt, blevet lempet markant, og den udvikling kan man nu også aflæse i eduroam-statistikken, der næsten er tilbage på samme niveau som før nedlukningen (februar 2020).

Billede
Eduroam statistik
Grafik: DeiC

Udviklingen i eduroam-trafikken følger restriktionerne under pandemien. Grafen viser al den trafik, som registreres af DeiC.

  • Du kan få en grundigere forklaring på statistikken her.

Hvis man sammenligner udviklingen i Danmark med andre eduroam-lande, der stadig er underlagt restriktioner, ser vi desværre ikke den samme positive udvikling i deres tal.

  • Du kan finde statistik for alle medvirkende lande her.

For at understøtte denne gode udvikling arbejder folkene bag tjenesten på at gøre det endnu nemmere at være eduroam-bruger og at gøre det enklere for virksomheder, der tilslutter sig, eller allerede tilbyder eduroam.

Nye brugere vil i løbet af 2021 således kunne tilslutte sig via en geteduroam app, og virksomheder vil i 2022 blive tilbudt en selvbetjeningsportal fra DeiC.

Om alt går vel, forventes de danske trafiktal - som før nedlukningen - at vokse med 15 procent om året.

Vil du med i klubben?

Eduroam er i dag et globalt samarbejde, hvor forsknings- og uddannelsesinstitutioner giver hinandens studerende og ansatte adgang til trådløse netværk på tværs af institutionerne.

Dermed kan en studerende ved et dansk universitet gå på nettet på et universitet i udlandet uden at skulle registrere sig som bruger. Der er i øjeblikket 38 institutioner i Danmark, der er tilsluttet eduroam. Tjenesten er ligeledes tilgængeligt i større bynet.

Du kan se hvor eduroam findes i dag i Danmark og i hele verden.

Kontakt eduroam-gruppen i DeiC, via eduroam@deic.dk, hvis du ønsker at vide mere om eduroam eller ønsker at tilslutte din virksomhed eller institution.