Gå til hovedindhold

Nyhedsbrev august 2017: Zoom er ny videotjeneste | Vi ses til DeiC konferencen | Modelaftale hjælper forskere

Nyhedsbrev fra DeiC, Danish e-Infrastructure Cooperation, august 2017.
Af
24/08/2017 10:08

Velkommen tilbage fra sommerferien! I dette nyhedsbrev lancerer DeiC en ny, brugervenlig tjeneste til videomøder: Zoom. Endvidere er der nyt om indholdet på næste måneds DeiC konference og en række nyansættelser i DeiC.

God fornøjelse med læsningen!

Nyhedsbrevet sendes også på mail til tilmeldte abonnenter. Du kan til- og afmelde dig nyhedsbrevet pr. mail på denne side:


Zoom-logo

DeiC lancerer videomødetjenesten Zoom

DeiC stiller det cloud-baserede videokonferencesystem Zoom til rådighed på testbasis i resten af 2017. Zoom tilbyder en brugervenlig platform for videomøder, som institutioner tilknyttet DeiC kan afprøve gratis. Som klientprogram anvender man en browser med en udvidelse.

Publikum til DeiC konferenceVi ses til DeiC konferencen

Det er snart sidste chance for at melde sig til årets konference om e-infrastruktur til forskning og uddannelse. DeiC konference 2017 foregår den 26.-27. september på Comwell Kolding.

Som noget nyt fremlægger dekaner fra danske universiteter på årets konference, hvor udbredt eScience er inden for deres forskningsområder. Det sker inden for områderne sundhedsvidenskab, teknologi- og naturvidenskab, humaniora og samfundsvidenskab. Fremlæggelserne indgår i et strategiforløb, der skal sætte forskningens digitalisering i fokus.

Derudover er konferencen en god chance til at mødes med andre, der arbejder med e-infrastruktur, udveksle erfaringer med dem og lære nyt. Det kan både ske ved de programsatte indlæg, i pauserne og ved den hyggelige festmiddag tirsdag aften.

Der er sidste frist for tilmelding til DeiC konference 2017 den 15. september.

Birgitte Vedel ThageKompetencecenter om eScience ansætter projektleder

Birgitte Vedel Thage er ny projektleder i DeiC eScience kompetencecenter. Som projektleder i kompetencecenteret skal Birgitte Vedel Thage udbrede kendskabet til eScience på universiteterne. Hun får ansvaret for formidling via blandt andet DeiC eScience Vidensportal, som kompetencecenteret driver. Opgaven omfatter fx videoer og podcasts i serien Supercomputing i Danmark.

Podcast: Kvantebiolog studerer cellers aldring med en supercomputer

Når molekyler er for små til at kunne ses i et mikroskop, kan forskere i stedet modellere dem i en supercomputer. Det fortæller biofysiker og kvantebiolog Ilia Solov’yov, der er lektor ved Syddansk Universitet, om i den seneste podcast fra serien Supercomputing i Danmark.

Forskere fra tre universiteter udfører banebrydende genomforskning med Computerome

Et samarbejde mellem forskere fra Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet og Aarhus Universitet har kortlagt 150 danskeres genomer ved hjælp af supercomputeren Computerome. Det har nu ført til en artikel i det ansete videnskabelige tidsskrift Nature.

Sanne HolmDeiC ansætter medarbejder til kommunikation og konferencer

DeiC har ansat Sanne Holm som konference- og kommunikationsmedarbejder. Hun får ansvaret for DeiC konferencen 2018, men deltager allerede i planlægningen og udførelsen af dette års konference, der finder sted i Kolding den 26.-27. september.

Modelaftale hjælper forskere med at dele data i projekter

En aftaleskabelon giver styr på rettigheder og pligter i forbindelse med de data, forskere anvender i samarbejdsprojekter. Modelaftalen er udviklet på Aarhus Universitet og Det Kongelige Bibliotek i Aarhus som en aktivitet under Nationalt Forum for Forskningsdata Management.

Syddansk Universitet åbner eScience-center

Den 13. september inviterer Syddansk Universitet til indvielsen af SDU eScience Center, der skal skabe yderligere kendskab til og interesse for eScience hos forskerne på Syddansk Universitet.

Mehran KhanDeiC ansætter Mehran Khan som udvikler til WAYF

DeiC har ansat datalog Mehran Khan til at videreudvikle infrastrukturen for WAYF (Where Are You From). WAYF formidler indlogninger på webservices for brugere på uddannelsesinstitutioner. I dag er WAYF's backend-platform skrevet i PHP med enkelte komponenter i Go. Mehran Khan skal være med til at implementere en ny arkitektur, der primært skrives i Go.

DeiC etablerer dynamisk indkøbssystem for netværksforbindelser

Fremover kan flere virksomheder komme til at levere WAN-forbindelser til forskningsnettet, efter at DeiC har etableret et dynamisk indkøbssystem for WAN-forbindelser (Wide Area Network).

Rapport anbefaler at lære forskere datamanagement både som e-læring og i klasser

En gruppe eksperter står bag en rapport om, hvordan ph.d.-studerende kan lære forskningsdatamanagement. Den anbefaler en kombination af e-læring og undervisning i klasser.

Morten Eeg Ejrnæs NielsenDeiC ansætter projektleder til DKCERT-tjeneste om databeskyttelse

DeiC har ansat cand.scient.pol. Morten Eeg Ejrnæs Nielsen som projektleder hos DKCERT. Han får til opgave at opbygge en ny tjeneste, der rådgiver institutioner om EU's databeskyttelsesforordning.

NORDUnet indbyder til teknisk workshop

På NORDUnet Technical Workshop mødes teknikere fra forsknings- og uddannelsesverdenen til faglig sparring. NORDUnet Technical Workshop 2017 finder sted den 12.-14. september på hotel Park Inn i Kastrup.

Podcast: Forskere afdækker gummis egenskaber med supercomputer

Et samarbejde med dækproducenten Continental giver ny viden om gummis opbygning via modeller i supercomputeren Abacus 2.0. Det fortæller lektor Carsten Svaneborg fra Syddansk Universitet om i denne podcast fra Supercomputing i Danmark.

cloud-logo

DeiC indgår cloud-aftaler med CloudSigma og Dimension Data

Institutioner tilknyttet DeiC kan købe cloud-tjenester via en aftale, DeiC har indgået med CloudSigma og Dimension Data.

DeiC indgår aftale om cloud med Arcus

Institutioner tilknyttet DeiC kan købe cloud-tjenester hos Amazon via en aftale med Arcus Global.


DeiC årshjul Årshjul

For at sikre sammenhæng i de strategiske og administrative opgaver i DeiC arbejder vi efter et årshjul. Årshjulet viser sammenhængen mellem bestyrelsens, ledelsens og organisationens opgaver inden for disse områder:

  • Strategi, strategiske handlingsplaner, drifts- og projekthandleplaner.
  • Budget og opfølgning.
  • Information - årsrapport, interne informationsmøder, møder med interessenter og den årlige konference.

Årshjul 2017


eScience Vidensportal
Brug DeiC eScience Vidensportal

På DeiC eScience Vidensportal finder forskere og andre interesserede råd og vejledning om eScience.

eScience Vidensportal | Træningskurser

Træningsportalen på DeiC eScience Vidensportal indeholder en løbende oversigt over kurser om eScience.

Podcasts om Supercomputing i Danmark

Podcastserien Supercomputing i Danmark fortæller om forskeres praktiske erfaringer med at anvende supercomputere.

Bliv pilotprojekt på Abacus, SDU

DeiC Nationale eScience Center på Syddansk Universitet tilbyder support til at få nye HPC-brugere i gang. Forskere på danske universiteter kan ansøge om at et projekt bliver et DeiC National Pilot Projekt på DeIc National HPC Center, SDU. Et nationalt eScience-projekt vil få gratis teknisk support og regnetimer.

Bliv pilotprojekt på Computerome, DTU

DeiC National eScience Center offers support to get new HPC users started. Researchers at any Danish university may submit a call of interest for a project to become a DeiC National eScience Pilot Project at DeiC National LifeScience Supercomputer, DTU. A national eScience pilot project is granted up to forty hours of technical support and 10,000 compute node hours.


Gratis kurser til speciale-/ph.d.-studerende via PRACE

Danmarks medlemskab af PRACE giver mulighed for gratis kurser for studerende og forskere på danske institutioner.


Følg DeiC på de sociale medier

Du kan også følge DeiC via LinkedIn, Facebook og Twitter.

Vi deler små og store nyheder og aktiviteter fra ind- og udland, os selv og samarbejdspartnere.