Gå til hovedindhold

eduroam fejrer et årti med sikker trådløst net til forskere og studerende

Af
Gitte Julin Kudsk
13/06/2012 19:06

eduroam®, den sikre roamingforbindelse for forskere, lektorer og studerende i mere end 50 lande i verden fejrer sit 10 års jubilæum med mere end 5.000 lokaliteter alene i Europa.
I Danmark anvendes eduroam af flere universiteter som standard trådløst net på campus, hvilket gør det meget let for brugerne at besøge andre institutioner i ind- og udland, hvor de med deres daglige brugerid kan tilgå nettet uden at skulle tildeles et gæstelogin. 

Sikker adgang til netværk
Forskere og studerende er stadigt mere mobile og afhængig af teknologi og internet for at kunne samarbejde og kommunikere. eduroam blev skabt til at imødekomme dette behov. Når en bruger besøger et andet universitet, kan han bare åbne sin computer eller andet mobilt udstyr og være på nettet, uden behov for at skulle bede om et gæstelogin eller huske flere password. Hvis brugeren har en eduroam konto, autentificeres han af sin hjemmeinstitution, og tildeles herefter netforbindelse fra den institution han besøger. Det er ikke kun en fordel for den besøgende forsker eller studerende, men letter også it-afdelingens arbejde med at administrere gæster på institutionen.

En god idé, der spredte sig
Det hele startede for 10 år siden, da ingeniør Klaas Wierenga, dengang ansat hos det hollandske forskningsnet SURFnet blev irriteret over, at han skulle registrere sig hos den lokale it-afdeling for at komme på nettet, når han besøgte de institutioner, der var tilsluttet SURFnet.  ”Der var jo ikke nogen grund til, at brugere fra institutioner der var tilsluttet SURFnet ikke bare kunne få adgang til netværket, når de besøgte hinanden”, udtaler Klaas. Han foretog nogle indledende eksperimenter og sendte derefter ideen til repræsentanter fra de andre forskningsnet i Europa, der deltog en ”mobility”-arbejdsgruppe under samarbejds¬organisationen for forskningsnet, TERENA.

”Arbejdsgruppen var det perfekte sted at få feedback på og videreudvikle de løse ideer til en løsning”, siger Klaas. ”Jeg indså også, at det vi forsøgte at gøre i Holland med fordel kunne udbredes til andre lande”. 

I fællesskab startede arbejdsgruppen derefter på at udvikle og udbrede eduroam til den succes det har i dag. I starten var trådløse netværk og anvendelse af mobile enheder i deres spæde start, men efterhånden som efterspørgslen er steget i den globale forskningsverden, har eduroam bredt sig til at dække de øgede behov. Tjenesten og teknologien bag udvikles og forbedres løbende.  

eduroam i Danmark
I Danmark koordineres eduroam af DeiC, der blandt andet leverer netværksforbindelse til universiteterne. Gennem deltagelse i mobility arbejdsgruppen var Danmark med allerede fra de første år af eduroam. De første succesfulde tests gennemførtes i Danmark i juli 2004, og regulær brug af tjenesten begyndte i januar 2005. Allerede i løbet af det år var der omkring 200 login per måned. Siden er brugen fordoblet hvert år, så der i 2011 var 300.000 login pr. måned. 

Flere universiteter anvender eduroam som deres standard trådløse net, men det er bemærkelsesværdigt, at login på egen institutioner ikke tæller med i statistikken på 300.000 login pr. måned, hvilket illustrerer at eduroam i høj grad anvendes til det oprindelige formål, - at gøre det lettere at besøge andre institutioner og stadig komme hurtigt og sikkert på internettet. 

"eduroam er en kæmpe fordel for vore studerende og forskere, når de deltager i konferencer og møder eller tager et semester i udlandet,"  udtaler netværksspecialist Peter Paaske Juul fra Københavns Universitet, "men faktisk har vi også haft stor glæde af eduroam internt på Københavns Universitet, hvor vi har brugt eduroam til at understøtte vores decentrale administrative struktur på it-området. eduroam er nemt og effektivt at arbejde med, så vi baserer hele København Universitets trådløse net på det."

En samlet indsats
eduroam leveres gennem et omfattende samarbejde mellem hundredvis af institutioner verden over. I de fleste tilfælde samarbejder de nationale forskningsnet med universiteterne og hot-spot operatører for at sikre en konsistent eduroam oplevelse, ligegyldigt hvor brugeren rejser hen. 

Internationalt vokser eduroam stadig
eduroam startede som en primært europæisk tjeneste, men bevægede sig allerede tidligt ud over grænserne og for nylig er Brasilien, Peru, Kenya, New Zealand, Kina, Thailand og Hong Kong også blevet godkendt til at drive tjenesten. 

Læs mere om eduroam:
www.forskningsnettet.dk
www.eduroam.dk
www.eduroam.org 
http://www.terena.org

® eduroam er et registreret varemærke TERENA.

For yderligere information kontakt projektleder Ole Frendved Hansen, ole.frendved.hansen@deic.dk, telefon: 25234243  

For yderligere information om anvendelsen af eduroam på Københavns Universitet, kontakt netværksspecialist Peter Paaske Juul, pjuul@adm.ku.dk

Om DeiC
DeIC – Danish e-Infrastructure Cooperation er en nydannet organisation efter fusionen af Dansk Center for Scientific Computing (DSCS) og Forskningsnettet. DeiC leverer blandt andet højhastigheds internet til alle danske universiteter og en lang række forskningsinstitutioner.  Ud over det fysiske netværk forsyner DeiC brugerne med en række andre tjenester til forskning, computing, samarbejde og kommunikation.