Skip to main content

Erik-Jan Bos: Netværk må aldrig blive flaskehalsen i forskningen

Netværk til forskning og uddannelse skal aldrig være den faktor, der stopper udviklingen. Ud fra den filosofi arbejder Erik-Jan Bos, NORDUnet og førende globale R&E-netværksorganisationer sammen om at skabe en verdensomspændende netværksring. Læs, hvor langt arbejdet er kommet.
By
26/09/2018 07:09
Billede
Lysledere, der indgår i forskningsnettet
Foto: DeiC

Rigtig mange lande har en organisation, svarende til danske DeiC, der forsyner forskningsverdenen med netværk og tjenester.

Regionalt varetager NORDUnet forskningsnettet i Norden, og i Europa er det GÉANT, der tager hånd om netværksopgaven. Inden for en region eller et land er det således relativt nemt at styre, men på verdensplan er det en helt anden historie.

Billede
Erik-Jan Bos
Foto: Nicolai Devantier

Erik-Jan Bos er Policy & Strategy Officer hos NORDUnet.

”Globalt er der ikke en stærk tradition for forskningsnetværk,” fortæller Erik-Jan Bos, Strategy & Policy Officer hos NORDUnet, da vi møder ham på havnen i Helsingør i en pause på NORDUnet konference 2018.

Samarbejdet har eksisteret i mange år, men det har været løst. Vi har talt sammen og været på konferencer sammen med vores globale kollegaer, men det var først i 2012, vi blev enige om, at der skulle et reelt samarbejde i gang.”

Derfor blev de første initiativer til et globalt netværk taget.

15 CEO’er med en plan

15 R&E nætværks-CEO’er satte sig sammen i 2012, og udviklede de overordnede retningslinjer for, hvordan udfordringen kunne løses. Der var, som Erik-Jan Bos udtrykker det: ”virkelig behov for et samarbejde.”

Arbejdet resulterede i et white paper, hvorefter der blev nedsat en arbejdsgruppe, med netværksarkitekturen som omdrejningspunktet.

”I første omgang handlede det ikke om teknik, men alene om arkitektur,” fortæller Erik-Jan Bos.

Da teknologien efterfølgende blev lagt oven på arkitekturen, resulterede det i 2013 i en 100-gigabit linje mellem Europa og USA, på tværs af Nordatlanten.

”Det var ret cool, for det var den første af sin slags nogensinde,” siger han med Kronborg i baggrunden.

”Det blev et konkret eksempel på, at samarbejde giver både stabile, hurtige og prisvenlige løsninger.”

Asien kommer med

Efter forbindelsen mellem de to kontinenter var blevet etableret, tog asiaterne handsken op og skabte en lignende forskningsforbindelse mellem Asien og USA.

Så nu er udfordringen at skabe en linje mellem Asien og Europa?

”Ja, det er præcis det arbejde, der i øjeblikket er i gang. Det er dog stadig fortroligt, hvad vi er nået frem til, så man må have tålmodighed lidt endnu.”

”Men fælles for dem alle er, at skarpe udbud og godt samarbejde vil give endnu en forbindelse mellem kontinenterne. Det er meget spændende," lyder det fra Erik-Jan Bos.

Du kan møde Erik-Jan Bos på DeiC konference 2018, hvor han vil uddybe sin beretning om udviklingen og fremtidsplanerne for den globale netværksarkitektur.

HUSK: Tilmeldingen lukker mandag den 1. oktober.

Læs mere