Skip to main content

Ny formand for DiSSCos tekniske advisory board er fra DeiC

DiSSCo-projektet arbejder på at gøre naturvidenskabelige data FAIR og tilgængelige på tværs af grænser. Lene Krøl Andersen fra DeiC skal lede det tekniske advisory board.
By
11/08/2020 10:08
Billede
netværk
Grafik: Colourbox.

DiSSCo (Distributed System of Scientific Collections).

Sådan lyder det ørehængende navn på den samling af data, der omhandler naturens historie og Lene Krøl Andersen, der er Project Manager, EOSC-Nordic & Head of Section i DeiC, er netop blevet valgt som formand for det tekniske advisory board (TAB).

Mere præcist handler det om en ny forskningsinfrastruktur til naturvidenskabelige data fra 120 institutioner i 21 lande på tværs af Europa.

Det er eksempelvis museer og botaniske haver, der registrer informationerne, og den danske DiSSCo-node administreres således af Statens Naturhistoriske Museum på Københavns Universitet med Henrik Enghoff som leder.

De mange data anvendes af mere end 5.000 forskere, der benytter dem til at dykke ned i meget vigtige emner som eksempelvis klimaforandringer eller biodiversitet.

Du kan se mere om DiSSCo-arbejdet i videoen nederst.

Forskernes behov og ønsker

DiSSCo er en såkaldt ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures), der har til formål at udvikle det europæiske forskningsrum ved at formulere en sammenhængende strategi for udvikling og etablering af forskningsinfrastruktur.

En af udfordringerne er, at informationerne i øjeblikket ikke er naturligt tilgængelige for forskere på tværs af lande eller universiteter, og det forsøger man nu at løse gennem samarbejde

Billede
Lene Krøl Andersen
Foto: Nicolai Devantier

”Det første skridt er at gøre data FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable), herefter skal det tekniske advisory board så rådgive omkring egnede tekniske løsninger på baggrund af forskernes behov og ambitioner. Et vigtigt element for mig, som formand, er derfor at sikre, at vi har en stærk interaktion med DiSSCos Scientific Advisory Board, som netop skal sikre at forskernes behov bliver formidlet og imødekommet. TAB består af en bred vifte af teknisk stærke kompetencer, og med et solidt kendskab til forskningsinfrastrukturlandskabet, hvorfor jeg er helt tryg ved, at vi i fællesskab kan kunne rådgive DiSSCo med eksisterende tekniske løsninger, som passer til denne type datainfrastruktur” fortæller Lene Krøl Andersen.

Lene Krøl Andersen får følgende nye TAB-kolleger i DiSSCo:

  • James Macklin (Agriculture and Agri Food, Ottawa, Ontario, Canada)
  • Larry Lannom (Corp for National Research Initiatives, Reston, VA, USA)   
  • Rob Hooft (Dutch Tech Center for Life Sciences, Utrecht, NL)
  • Pier Luigi Buttigieg (Max Planck, Bremen, DE)

Om valget til formand fortæller hun:

”Jeg har en naturvidenskabelig baggrund og har desuden arbejdet med infrastruktur i mange år, så jeg glæder mig meget til at bruge begge dele i dette samarbejde, hvor vi kommer helt tæt på forskernes ønsker og behov.”

DeiC deltager i DiSSCo-arbejdet, da man faciliteter forskningsinfrastruktur i Danmark.

Læs mere: