
Læringsløsninger (Learning Management System, LMS) anvendes bredt blandt de danske universiteter, professionshøjskoler og øvrige institutioner i den danske Forsknings- og Uddannelsessektor. Et LMS udgør ofte den bærende infrastruktur i forberedelsen, gennemførelsen og efterbearbejdningen af et undervisningsforløb. Samtidigt udgør et LMS en omfattende og indgribende teknisk løsning, hvilket naturligvis sætter lys på vigtige forhold som beskyttelse af lærere og elevers privatliv, teknologiske bindinger og fleksible læringsmiljøer. Alt sammen udfordringer som vi med fordel kan løse i fællesskab.
Dynamisk indkøbsmodel sikrer de rigtige forhandlere og platforme
DeiC har via sit nordiske samarbejde (i NORDUnet) etableret en indkøbsplatform, hvor institutioner på Forskningsnettet kan indkøbe LMS-løsninger fra de ledende forhandlere på det danske marked. Indkøbsplatformen bygger på en såkaldt ”dynamisk indkøbsaftale”. En dynamisk indkøbsaftale virker på den måde, at nye forhandlere kan tilslutte sig aftalen ved at indfri nogle få, men afgørende mindstekrav til referencer og teknisk formåen. DeiC er aftaleansvarlig for Danmark og kan hjælpe institutioner med at foretage indkøb via gennemførelse af miniudbud blandt de forhandlere, der optræder på den dynamiske indkøbsaftale. Et sådan miniudbud kan gennemføres på få måneder.
Den snoede vej til mål
Oprindeligt var der udsigt til, at DeiC skulle agere forhandler på op til 4 LMS-platforme. Aftalerne skulle bygge på et fællesnordisk udbud med fælles vilkår som grundlag. Desværre viste det sig, at indkøbsbehovene var lidt for forskellige landene imellem og de tiltag, vi satte i værk for at bygge bro mellem forskellene, blev gentagne gange udbudsjuridisk udfordret. Derfor er samarbejdet endt med, at NORDUnet stiller individuelle indkøbsplatforme til rådighed for de deltagende lande. Samtidigt er den dynamiske indkøbsmodel valgt for at tilgodese eventuelle forskelle i forhandlerkredse i de enkelte lande. Ved at indkøbene fremover skal ske via miniudbud, er der også åbnet for, at kravspecifikationer kan skræddersyes yderligere til institutionsspecifikke behov for eksempelvis integrationer, data-konverteringer og migreringsassistance.
Aftalen kan benyttes allerede nu
Indkøbet fungerer i praksis ved, at din institution kontakter Morten Kjeldgaard hos DeiC. Derefter sættes et møde op, hvor forløbet for udarbejdelse af udbudsmaterialet og gennemførelse af udbuddet planlægges. Udbuddet og DeiCs assistance finansieres ved, at DeiC tager 5% i gebyr af omsætningen på aftalen.
Mere information
Vil du i gang med LMS eller vide mere, så kontakt Morten Kjeldgaard hos DeiC på e-mail: morten.kjeldgaard@deic.dk